El govern ha descartat presentar una candidatura a les properes eleccions dels jocs d’hivern, segons ha confirmat la mateixa consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. La titular del departament responsable d’Esports ha argumentat que el Comitè Olímpic Internacional (COI) ja ha atorgat les dues properes edicions dels JJOO a altres seus i, per tant, “no hi ha possibilitats” que les pugui acollir Catalunya.

Tal com va avançar el diari ‘Ara’ el 30 de desembre, Vilagrà ha confirmat que la Generalitat ha tancat la porta a presentar Catalunya en altres candidatures dels jocs. Segons ella mateixa ha dit, el COI ha escollit França i Estats Units com a següents amfitrions d’aquest esdeveniment.

El canvi climàtic feia “molt difícil” l’esdeveniment esportiu

Dissabte la secretària del Departament d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, va afirmar a Catalunya Ràdio que l’evidència del canvi climàtic i la sequera que afecta tot el territori i també les zones esquiables fan “molt difícil” que els Jocs Olímpics d’Hivern “puguin celebrar-se en unes latituds com les de Catalunya”. “Es tracta d’un projecte que ja no estava en primera línia i tenim els informes necessaris per posar-hi molta precaució”, va afegir.

Precisament sobre la sequera, Vilagrà ha remarcat que la situació “és molt crítica” perquè els següents mesos no es preveu una millora meteorològica. Precisament per això ha fet una crida a continuar estalviant aigua “a tots els nivells”. Segons la consellera, les restriccions s’estan notant en l’estalvi d’aigua, però ha remarcat que cal “intensificar-se” i ha instat tota la ciutadania a “prendre molta més consciència”.

La proposta que va néixer el 2010 amb l’alcalde Hereu

El juliol del 2022 la Generalitat va presentar el projecte tècnic de la candidatura en solitari per organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. El projecte arribava sense haver fet la consulta als Pirineus que havia promès el govern, i repartia les proves de neu en cinc estacions dels Pirineus, i les proves de gel, a l’àrea metropolitana de Barcelona, amb tres espais a la ciutat: el Palau Sant Jordi, la Fira i el nou Palau Blaugrana.

La història dels Jocs Olímpics d’Hivern, però, venia de molt més lluny. De fet, se la va inventar l’alcalde de Barcelona Jordi Hereu l’any 2010. El seu successor al consistori, Xavier Trias, va recollir el guant, però amb l’arribada d’Ada Colau a l’Ajuntament les coses van canviar. L’alcaldessa va mostrar des d’un primer moment rebuig al projecte que, finalment, va passar a la teulada de la Generalitat per convertir-lo en una aposta per impulsar els Pirineus.