jocs olimpics hivern catalunya

(ACN) Acció Climàtica ha alertat que el canvi climàtic i la sequera que afecta tot el territori fan molt “difícil” que els Jocs Olímpics d’Hivern “puguin celebrar-se en unes latituds com les de Catalunya”. N’ha parlat la secretària del departament, Anna Barnadas, en una entrevista a Catalunya Ràdio: “Tenim els informes necessaris per posar-hi molta precaució”, ha apuntat.

Sense resposta del Comitè Olímpic

En ser preguntada sobre els motius que podrien dur el govern a retirar aquesta candidatura, ha recordat que es tracta d’un projecte que depèn de Presidència. Amb tot, ha afirmat que des d’Acció Climàtica s’ha treballat amb informes respecte a la disponibilitat d’aigua en aquestes zones de Catalunya que han revelat que “amb l’escassetat d’aquest recurs al país i també a les zones esquiables, seria una recomanació important”.  

Fonts de Presidència consultades per l’ACN han remarcat que no hi ha cap novetat. Han recordat que la candidatura en solitari va formalitzar-se el mes de juliol del 2022 i que, des de llavors, ni el COE no s’ha pronunciat, ni l’executiu català ha fet cap més moviment.

Neu artificial i aigua amb vaixells

Barnadas també s’ha referit a la producció de neu artificial a les pistes d’esquí catalanes. Ha indicat que, un cop acabat el seu ús, quan es produeix el desglaç, aquesta neu es reincorpora al seu cicle natural i ha dit que les unitats on es fan aquestes pràctiques no es troben en situació d’emergència. Amb tot, ha considerat que no dona una imatge adequada: “Caldria ser curosos amb aquest recurs que no és infinit”, ha afirmat. 

Així mateix, ha descartat el transvasament de l’Ebre com a solució per afrontar la sequera i ha assegurat que “la resiliència ha de venir d’un altre costat”. En aquesta línia, ha apostat per continuar treballant per incrementar les reserves procedents de la regeneració i la dessalinització de cara al 2027.