L’Ajuntament de Barcelona ha sancionat amb una multa de 420.000 euros el propietari d’un edifici del districte de Ciutat Vella, que llogava gairebé tots els pisos de l’immoble com a allotjaments turístics il·legals. La propietat, situada al carrer Ample, 24, disposa de 15 habitatges, 14 dels quals eren llogats sense autorització turística a través de Booking i Airbnb.

La multa arriba després de mesos d’investigació i seguiment dels inspectors municipals, que han pogut constatar que durant anys la propietat anava evitant expedients i sancions del consistori. Al·legava que llogava els habitatges aparentment de manera legal amb contractes de llarga durada a inquilins que apareixien com a llogaters dels habitatges. D’aquesta manera, evitava l’expedient finalitzant-ne el contracte de lloguer o canviant-ne el titular.

Una llogatera còmplice

En un dels 15 habitatges hi residia una llogatera de renda antiga, que és qui gestionava la recollida de claus i entrades i sortides dels pisos turístics de l’edifici.

L’Ajuntament va sancionar la propietat després de desgranar tota aquesta activitat, organitzada per esquivar l’Administració i utilitzar de manera fraudulenta els habitatges. Tot, sense fer front a les obligacions tributàries que es desprenen de l’ús turístic.

Multa i expedient

Aquesta activitat es considera una acció molt greu que ha donat lloc a l’inici d’un procediment sancionador de 420.000 euros, quantia a la qual s’arriba amb el càlcul estimat del benefici obtingut de l’actuació il·legal juntament amb altres circumstàncies agreujants regulades per la llei de turisme de Catalunya.

A més, l’Ajuntament de Barcelona farà arribar a l’Agència Tributària tota la informació continguda en l’expedient, perquè la propietat respongui també, si s’escau, davant la Hisenda pública.