La picabaralla política entre el govern municipal i BComú pel cas del desnonament de la Blanca no només continua, sinó que ha apujat el to. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, ha assegurat que la situació de l’habitatge que els ha deixat el govern anterior, d’Ada Colau, “és alarmant, dramàtica i un autèntic fracàs”. Ho ha dit durant la Comissió de Drets Socials en una resposta als comuns, en què ha insistit que l’Ajuntament no ha canviat cap dels criteris de l’atenció als desnonaments.

De dos a quatre anys: el temps d’espera per un habitatge d’emergència

Gay considera que la situació de l’emergència habitacional que els han deixat els comuns és d’“absolut col·lapse”. Segons ha explicat, actualment hi ha 682 famílies pendents d’un habitatge a la mesa d’emergència. Aquestes famílies han d’esperar una mitjana de gairebé dos anys per optar a un pis d’una habitació (23,3 mesos), i més de quatre anys (52,8 mesos) per un habitatge de quatre dormitoris.

“No tenir les persones emmagatzemades de qualsevol manera”

La tinenta d’alcalde diu que l’habitatge “no es defensa a cop de titular” i afegeix que s’han d’acompanyar les persones “més enllà del dia que han de marxar del domicili”. En aquest sentit, creu que cal “repensar” el model de prestacions dels Serveis Socials, fomentar els plans de treball i l’autonomia, i donar eines a les persones en situació de vulnerabilitat “i no tenir-les emmagatzemades de qualsevol manera”.

BComú insiteix que han deixat desnonar la Blanca

Els comuns havien demanat la compareixença de Gay perquè expliqués el que consideren un “canvi de criteri” de l’Ajuntament en la gestió dels desnonaments, i que s’hauria posat de relleu en casos com el de la veïna del Gòtic, o el de l’Amina a Ciutat Meridiana. “No és un cas aïllat”, assegura la regidora de BComú, Carolina Recio, que critica que amb les explicacions de Gay “no queda clar què ha passat”. En el cas de la Blanca “hi havia un preacord amb la propietat i des de Serveis Socials canvien de criteri”, ha assegurat.