En l’últim any, el programa de cessió d’habitatges ha aconseguit captar 137 pisos de propietaris que els tenien buits per destinar-los a lloguer social. L’Ajuntament vol ampliar aquesta xifra en un centenar més d’habitatges, per això aportarà 1,6 milions d’euros a la partida inicial de 5,6 milions del mandat anterior. El consistori assumeix una part del lloguer i la resta la paguen les famílies vulnerables que hi aniran a viure.

Segons ha explicat el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, amb aquest conveni “problemes com l’ocupació no serien tan greus si molts pisos tinguessin un ús social”.

La fundació s’encarrega de cercar els pisos i gestionar-ne els lloguers. L’Ajuntament selecciona les famílies i tutela que es compleixin els requisits per accedir a un d’aquests habitatges. El programa també inclou la possibilitat de rehabilitar els habitatges cedits. La Fundació assumirà el 20% del cost de les obres i la resta es descomptarà del lloguer que cada mes es pagarà als propietaris.

Els particulars tenen la garantia que cobraran les rendes dels pisos durant tres anys, independentment de qualsevol circumstància. També es dóna la garantia de retornar l’habitatge al propietari en les mateixes condicions en les quals el va cedir i que els costos de gestió no són repercutibles als propietaris ni tampoc cap de les incidències relacionades amb l’habitatge.

Actualment el parc d’habitatge de lloguer social a la ciutat només representa l’1,5% del total del parc residencial barceloní, un índex molt reduït en comparació amb el de ciutats europees que són referents en polítiques públiques d’habitatge.