IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament "Acceptarem suggeriments sempre que es mantingui el principi de no ser separat per raó de llengua, no hi podrem estar mai d'acord." ORIOL JUNQUERAS, president d'Esquerra "El futur que ens espera dins l'estat espanyol el constatem cada dia, posicions de resistència cada dia allò que podem esperar de l'estat espanyol ho tenim ben clar quan fan el que fan." PERE NAVARRO, primer secretari del PSC "Defensem principi de legalitat fer lleis complexin ja hem demanat un estudi jurídic seguirem els tràmits legals, si hi ha algun tipus de resquici defensarem l'aplicació de la llei d'educació de catalunya." QUIM ARRUFAT, CUP "Hem manifestat al suport porposta resolució del consell escolar, estem al darrere en aquest tema de la comuntiat educativa no només llengaua, esta denfensant educació com dret social que les retallades han posat en perill."

Els principals partits catalans -CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC- han celebrat aquest dimecres una reunió per segellar un front comú contra l’esborrany de reforma educativa del ministre José Ignacio Wert. A banda del president, a la reunió hi han assistit la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la Junta Permanent del Consell Escolar. S’hi ha acordat l’elaboració d’una declaració conjunta de la comunitat educativa.

Tots els partits han coincidit a impulsar una esmena profunda contra l’avantprojecte de la LOMCE. També han fet front comú per continuar defensant la LEC tot i que s’aprovi la proposta de Wert. Les forces polítiques traslladaran la defensa de la immersió lingüística als representants catalans al Parlament europeu. Els dos aspectes més rebutjats del text són l’atac al model d’immersió lingüística i la invasió de competències. Per això, s’estudia portar davant del Tribunal Constitucional la reforma educativa si s’aprova.

CiU ha demanat que es retiri l’esborrany de la reforma educativa i s’apliqui igualment la LEC encara que prosperi la LOMCE. Des d’ERC, també han demanat al futur govern que no apliqui la “llei Wert” si s’arriba a aprovar. Han afegit que per defensar els drets dels catalans calen eines d’estat.

El PSC ha destacat la cohesió social que garanteix el model educatiu català però no ha alçat la veu tan clarament a favor de la insubmissió en el cas que entrés en vigor la LOMCE. Pere Navarro aposta pel principi de legalitat i per buscar eines legals que permetin continuar aplicant la LEC.

ICV-EUiA ha defensat que l’esborrany del ministre Wert atempta contra la immersió lingüística però també contra l’escola laica i plural. Joan Herrera ha recordat que l’avantporjecte no és l’únic atac al sistema educatiu i ha apuntat les retallades com a factor de segregació per criteri econòmic. S’ha mostrat a favor de no acatar la LOMCE però també ha fet una crida a rebutjar altres lleis que “atemptin contra el model educatiu català”.

Finalment, els representats de la CUP han pogut participar en la cimera. En un principi s’havia descartat la presència d’aquest grup perquè s’havien establert com a requisits haver tingut grup parlamentari durant la darrera legislatura i haver votat a favor de bona part de la LEC. Tot i això, s’han presentat al Palau de la Generalitat i se’ls ha permès entrar a la reunió. La CUP ha demanat “desobediència institucional” al futur govern si s’aprova el projecte de Wert. També han instat el nou executiu que sol·liciti al Govern espanyol que no legisli sobre Catalunya fins que no se celebri una consulta sobre la independència.

Irene Rigau ha defensat les competències de la Generalitat en matèria educativa i la LEC com a normativa que s’ha d’aplicar a les escoles catalanes. La consellera d’Ensenyament ha alertat que el l’avantprojecte de la LOMCE “altera el repartiment competencial que hi havia fins ara” ja que el Ministeri d’Educació es reserva dissenyar el currículum i els mètodes d’avaluació d’algunes assignatures. Per tot això, Rigau ha declarat que “no admetem que des de fora es vulgui regular el model d’escola catalana”.

Durant la compareixença de la consellera, ha arribat un tercer esborrany de la reforma educativa. Rigau l’ha llegit per sobre en aquell mateix moment i ha reiterat la seva oposició al text perquè “hi ha canvis en el text però manté la filosofia”.

Rigau es reunirà amb representats del Ministeri d’Educació aquest divendres. La consellera ha explicat que la trobada s’havia plantejat per a aquest dimarts però el govern català va voler esperar a celebrar la cimera d’aquest dimecres.

Sánchez-Camacho visita Wert

Al matí, la presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, s’ha reunit a la seu del Ministeri d’Educació, a Madrid, amb José Ignacio Wert. Sánchez-Camacho li ha traslladat les propostes del partit per tal de fer modificacions a l’avantprojecte de llei.