L’Ajuntament de Barcelona busca aliats per a la seva croada judicial contra Aigües de Barcelona (Agbar) i per a la defensa de la gestió pública del servei. El govern d’Ada Colau farà un front comú amb altres municipis que combreguen amb aquestes mateixes idees, com Girona, Sant Cugat del Vallès o Vilafranca del Penedès, entre d’altres. Així es desprèn de la trobada que han mantingut una quarantena de representants del món local aquest dilluns a Terrassa (el Vallès Occidental) per defensar la municipalització de l’aigua.

Els ajuntaments reclamen poder decidir quin tipus de gestió del servei d’aigua és més favorable per als seus ciutadans i asseguren que treballaran de manera col·lectiva per posar els interessos de les diferents localitats i dels seus veïns per davant dels beneficis econòmics. A més, denuncien l’embat judicial que les empreses privades duen a terme per mantenir el servei en les seves mans a partir del que consideren un ofec de l’Administració.

Janet Sanz: “És un avís claríssim”

En aquest sentit, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha advertit que “el que estem fent és un front comú, un avís claríssim” per posar de manifest que “no ens aturarem”. I ha assenyalat Agbar, de la qual ha dit que “ha treballat intensament perquè la ciutat de Barcelona no pogués dur a terme un plantejament de gestió pública”. Sanz acusa aquestes empreses d’“especular” amb béns escassos com l’aigua per guanyar “grans beneficis” i d’utilitzar el “conflicte judicial” per preservar aquests privilegis.

Per la seva banda, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha acusat Agbar de mantenir “actituds molt agressives”, en referència a les querelles i contenciosos administratius que sosté contra diversos ajuntaments de tot Catalunya. Segons el també president de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), aquesta posició els “sobta” perquè “no la veiem en altres concessionàries”.