La plaça de Sant Felip Neri té des d’aquest dilluns un faristol per recordar els nens que van morir durant el bombardeig de les tropes franquistes, el 30 de gener del 1938. El faristol s’ha instal·lat a la cantonada amb el carrer de Sant Felip Neri.
L’han inaugurat l’alcaldessa, Ada Colau, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes. A més, també hi ha participat la directora del Pati Llimona, Antònia Robles, i l’autor de l’exposició “La màgia de Sant Felip Neri”, Sergi Bernal.
De fet, a banda de la descoberta del faristol, aquest dilluns s’han exposat alguns dels plafons fets per Bernal. S’hi combinen textos escrits per nens després de la Guerra Civil i fotografies de la canalla que ara fan servir la plaça com a pati de l’escola. El faristol s’emmarca en el programa del consistori per fer memòria sobre els bombardejos a Barcelona.
Fer justícia històrica
Durant la inauguració del faristol, Ada Colau ha reivindicat que a Barcelona “volem ser una ciutat de pau i tenim memòria”, per això ha assegurat que “per ser una ciutat justa, s’ha de definir com a ciutat antifeixista”. L’alcaldessa també ha reivindicat la capacitat de resistir de la plaça: “Va resistir els bombardejos i després molts altres fenòmens complexos, com la massificació turística“.
Per la seva banda, Sergi Bernal ha dit que “és de justícia recordar els nens refugiats que van acabar aquí morts”. Bernal ho ha dit davant de desenes de nens i nenes que acabaven de sortir de l’Escola Sant Felip Neri, a la mateixa plaça. Molts d’aquests nens surten en les fotografies de l’exposició.