El tinent d’alcalde Jaume Asens s’ha reunit aquest divendres a la tarda amb diversos polítics independentistes que són a la presó de Lledoners acompanyat pel líder de Podem, Pablo Iglesias. En declaracions a betevé, Asens ha explicat que hi van a “sondejar l’estat d’ànim i veure com valoren la situació política actual”, però que “no hi anem a negociar partides pressupostàries”. Tot i això, la reunió s’ha produït amb la negociació dels pressupostos generals de l’Estat de rerefons.

Després de l’acord PSOE-Podem, per tirar-los endavant es necessita el suport dels partits independentistes. Jaume Asens ha insistit que poder aprovar els pressupostos de l’Estat i de retruc també els de la Generalitat i l’Ajuntament “ens apropa a un escenari de distensió”. Ara bé, igual que ha fet Iglesias, ha considerat que els partits independentistes no poden fer servir els presos com a moneda de canvi.

“Si no s’aproven els pressupostos, millorarà la situació dels presos i dels exiliats? Es retirarà l’acusació? Quedaran en llibertat? Oi, que no?”, ha valorat Asens, que ha afegit que “és molt probable que la situació empitjori” perquè creu que s’aniria a eleccions i el judici s’endarreriria. El tinent d’alcalde ha admès que demanar el suport dels independentistes al pressupost “té un cost en termes morals” perquè suposa avalar els comptes d’un Estat que “els ha empresonat injustament”, però ha defensat que si ho fan serà valorat com “un acte de solidaritat”.

A la presó de Lledoners, Asens i Iglesias veuran Oriol Junqueras i Raül Romeva, per una banda, i Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, de l’altra.

Iglesias insta Sánchez a «fer gestos»

A la sortida de la presó, el portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat que “no hem parlat dels pressupostos” i ha recordat que el partit republicà considera que “la clau la té el Govern espanyol perquè es donin les condicions per negociar”.

De la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha dit que “nosaltres hem fet la nostra feina” per contribuir al diàleg i la distensió. I ha instat el govern de Pedro Sànchez a moure fitxa: “Ara és al govern de Pedro Sánchez a qui li toca fer els gestos que li toquen com a govern”. Pablo Iglesias ha anunciat que “hem parlat de qüestions econòmiques”, i que ho considera com un “preescenari” perquè es puguin “donar les condicions per parlar de pressupostos”. El líder de Podem ha conclòs que “no hem compartit mai l’estratègia dels independentistes però hem defensat per tot Espanya que haurien d’estar lliures i que això seria bo per a la democràcia a Espanya.”