La CUP Capgirem Barcelona portarà al ple d’aquest divendres una proposta per reprovar el rei Felip VI i que demana l’abolició de la monarquia. Es tracta d’un text similar al que es va aprovar l’11 d’octubre al Parlament a instàncies dels comuns, tot i que la CUP n’ha tret alguns fragments com ara el que insta els partits i les institucions catalanes al diàleg i el que demana a l’Estat garantir la convivència i la pluralitat política.

En la proposició de la CUP es demana “reprovar els actes repressius en contra de la ciutadania i condemnar les amenaces d’aplicació del 155“, així com “l’amenaça de la il·legalització de partits polítics catalans, la judicialització de la política i la violència exercida contra els drets fonamentals”. En el segon punt es rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI, la seva intervenció en el conflicte català i “la seva justificació de la violència policial” l’1-O.

En el tercer punt, es referma el compromís amb els valors republicans i es fa una aposta per a “l’abolició d’una institució cabuda i antidemocràtica com la monarquia”. El text del Parlament es va aprovar amb els vots de Junts per Catalunya, ERC i Catalunya en Comú – Podem i l’abstenció de la CUP. Els cupaires a l’Ajuntament han decidit portar el mateix text però sense els punts que van motivar la seva abstenció al Parlament.

Arran d’aquella proposta aprovada a la cambra catalana, el Govern espanyol va qualificar el text de “políticament inacceptable”  i va anunciar mesures legals per “impedir actuacions que soscavin la posició constitucional de totes i cada una de les institucions de l’Estat”. El Consell de Ministres va encarregar divendres passat un dictamen al Consell d’Estat com a pas previ al recurs que es vol presentar al Tribunal Constitucional per impugnar la votació.