maria buhigas regidora erc

L’alcalde de BarcelonaJaume Collboni, ha anunciat el fitxatge de l’exregidora d’ERC Maria Buhigas com a arquitecta en cap de l’Ajuntament. L’anunci l’ha fet durant la roda de premsa posterior a la primera Comissió de Govern en què Collboni ha explicat la nova organització executiva del consistori. Al costat de Buhigas s’ha creat la figura de l’enginyer en cap, càrrec que ocuparà Oriol Altisench.

Jaume Collboni ha emfatitzat que Maria Buhigas és la primera dona arquitecta en cap de la història democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. N’ha destacat que ha treballat amb tots els alcaldes i, per tant, té una dilatada trajectòria especialment a Barcelona Regional, de manera que, afegeix, “té una visió de la ciutat metropolitana”. Substitueix en el càrrec a Xavier Matilla, un dels noms més vinculats a la transformació urbana d’Ada Colau.

L’alcalde, Jaume Collboni, amb Maria Buhigas i Oriol Altisench

L’alcalde entén que es vulguin fer lectures polítiques sobre els fitxatges de Buhigas (pel seu passat com a regidora d’ERC a Barcelona) i Altisench, però assegura que tots dos pertanyen “al partit de Barcelona”, i se’n ha valorat l’experiència, l’entusiasme i “l’enfocament compartit de caràcter progressista”.

Buhigas, àmplia experiència en el món local

Buhigas va ser regidora d’ERC entre el 2019 i els 2020 com a independent. Aquesta arquitecta nascuda a Barcelona l’any 1971 és una àmplia coneixedora del món local en el qual ha basat la seva trajectòria professional. De fet, Buhigas ha treballat i col·laborat en projectes dels tots els últims alcaldes de Barcelona: Joan Clos, Jordi Hereu, Xavier Trias i Ada Colau.

Llicenciada en Arquitectura per la ETSAB (UPC), la nova arquitecta en cap acumula una àmplia experiència prestant serveis d’assistència tècnica tant en àmbit nacional com internacional. En els últims anys ha participat en la redacció del Pla director metropolità, aprovat per l’AMB. Entre el 1999 i el 2013 va formar part de l’equip de l’Agència Barcelona Regional.

Altisench, nou enginyer en cap

Per la seva banda, Oriol Altisench és enginyer de Camins, Canals i Ports per la UPC. L’any 2021 es va incorporar com a gerent adjunt de la regidora de Mobilitat, coincidint amb la incorporació de Laia Bonet al capdavant d’aquesta àrea. Durant els darrers anys, a més, ha treballat a l’Ajuntament com a director adjunt a la Gerència d’Ecologia Urbana, com a coordinador del projecte de connexió de les xarxes de tramvia, i com a director d’actuacions estratègiques de mobilitat de BIMSA.

Grans transformacions basades en el “pacte”

Com a grans transformacions que Barcelona haurà d’afrontar els propers anys, Collboni ha assenyalat els àmbits de la Sagrera, la Marina del Prat Vermell, el cobriment de les rondes i la transformació de les àrees del voltant, entre d’altres. Transformacions que, per l’alcalde, s’han de dur a terme amb dues condicions “indispensables”: el pacte i la visió metropolitana. Tot plegat, afegeix, acompanyat de “bona gestió i d’una execució feta des de la proximitat”.