Esquerra no va votar a favor de les ordenances fiscals perquè preveien un augment de l'IBI. En plenes negociacions amb el govern, els republicans mantenen el pols perquè aquest impost es congeli, però avui han introduït un matís que podria facilitar l'acord. Alfred Bosch diu que si l'executiu accepta condicions d'Esquerra, com ara rebaixar la grua, mesures d'impuls a empreses o reduir tarifes als joves, es pot acceptar l'augment limitat de l'IBI que proposa el PSC. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Només la veuriem justificada si es cobreix alguna nova necessitat que no estava coberta abans. És a dir, recaptar més impostos ha de servir per millorar la ciutat. Sinó no cal ni que ens ho plantegem." La CUP també manté converses amb el govern però deixa la decisió final en mans de les assemblees de barri. La setmana que ve en comissió, els cupaires demanaran a l'executiu que faci un cens dels edificis de l'Església que estan exempts de pagar l'IBI i que, a més: JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "Que l'ajuntament realitzi el càlcul del que s'estalvia l'església catòlica de pagar a dia d'avui per aquest impost i un cop sabem la quantitat que ho faci públic a tots els veïns i veïnes de la ciutat". Convergència ha reiterat avui la negativa a les ordenances fiscals perquè preveuen un increment de l'IBI. JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "Això és una avantsala del que succeirà el 2017 quan hi haurà una pujada de l'IBI generalitzada pels ciutadans de Barcelona amb una repercussió important a les butxaques de les famílies." Després d'un llarg períple, els impostos i les taxes municipals per a 2016 s'han d'aprovar definitivament en l'últim ple de l'any, el dia 29.

Alfred Bosch ha dit que veuria justificat un augment de l’IBI si la pujada es limita als valors més alts i, a canvi, el govern accepta les condicions dels republicans. “Recaptar més impostos ha de servir per millorar la ciutat, sinó no cal ni que ens ho plantegem”, ha dit Bosch. El PSC va presentar a principis de desembre una al·legació per limitar l’increment d’aquest impost només als pisos amb un valor cadastral superior als 300.000 euros, que canviava la proposta acordada setmanes abans en l’aprovació inicial de les ordenances fiscals. El líder municipal d’ERC ha dit que manté contactes amb el govern però que el vot favorable dependrà dels compromisos de l’executiu amb les seves demandes.

El president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, ha dit que està compromès a tirar endavant les ordenances fiscals i ha defensat l’últim proposta per limitar l’augment de l’IBI a un 2 % dels habitatges de la ciutat. “Difícilment es pot estar en contra de congelar l’IBI al 98 % de les llars”, ha dit Collboni en al·lusió a ERC, i ha reiterat que “és una proposta absolutament raonable”. Des de CiU, el portaveu Joaquim Forn ha insistit en el vot negatiu a les ordenances perquè darrere l’increment de l’IBI hi veu “una pujada generalitzada el 2017”. Forn també ha lamentat que el govern no hagi volgut negociar amb CiU.

Des de la CUP Capgirem Barcelona, el regidor Josep Garganté ha explicat que hi ha hagut converses amb el govern sobre ordenances fiscals i que el resultat es traslladarà a les assemblees de la formació als barris per decidir el vot a l’aprovació definitiva prevista pel ple del 29 de desembre. A més, els cupaires han anunciat que a la Comissió d’Economia de la setmana que ve demanaran al govern que elabori un cens de les propietats de l’Església a Barcelona que estan exemptes de pagar l’IBI. “Que faci el càlcul del que s’estalvia de pagar i que ho faci públic”, ha demanat Garganté, que ha defensat la proposta en benefici de la laïcitat.