En una sessió al Saló de Cent, aquest dijous a la tarda, el Consell de Ciutat ha votat un dictamen sobre les ordenances fiscals i la pròrroga pressupostària. L’òrgan ha expressat “desacord i preocupació” pel fet que el 2016 comenci sense pressupost després que el govern el retirés de la Comissió d’Economia per falta de suports. “La ciutadania mereix el màxim esforç de tots els partits per arribar a un acord pressupostari”, diu el dictamen, que adverteix també que el pressupost és una eina per garantir la creació de llocs de treball, i això “no pot ser objecte de negociacions parcials que comporten contrapartides polítiques”.

El Consell de Ciutat també alerta que la manca d’aprovació del pressupost, tot i permetre la gestió del dia a dia, “no dóna marge de maniobra per impulsar noves polítiques d’inversió”. L’òrgan de participació també lamenta que en una situació de crisi econòmica no es pugui arribar a un acord per invertir els recursos que genera la ciutat. El Consell recomana al govern municipal que el superàvit que es generi s’inverteixi en polítiques socials i de generació d’ocupació. En el cas de les ordenances fiscals, que s’han de sotmetre a aprovació definitiva al ple del 29 de desembre, el Consell de Ciutat demana a l’Ajuntament que prevegi subvencions al pressupost per compensar aquelles casuístiques socials que la llei no permet bonificar.

Colau es compromet a “fer visible” el Consell de Ciutat

En la intervenció inicial, l’alcaldessa, Ada Colau, ha admès que la pluralitat de partits al consistori obliga el govern a pactar i negociar, i ha dit que “ens haurem d’esforçar al màxim”. Més específicament sobre el Consell de Ciutat, Colau s’ha compromès a donar-li visibilitat i treballar perquè pugui intervenir al plenari. “Si és el principal òrgan de participació, el mínim és que quan hi hagi un dictamen pugui intervenir, com fa la síndica”, ha dit. L’alcaldessa ha reconegut la feina feta anys anteriors en participació, però s’ha mostrat partidària de “repensar” els espais de participació i, fins i tot, “simplificar-los”.