"L'amplada de la terrassa no pot ultrapassar els límits de l'establiment", és a dir, no pot depassar l'amplada que el local ocupa a la façana. És l'enunciat de l'article 9 de la nova ordenança. Una restricció temuda per molts establiments i que s'havia de començar a fer efectiva aquest 1 de gener. Finalment, però, les mesures de la nova normativa no es faran efectives fins al 2018. Així ho ha decidit l'Ajuntament, que vol repensar alguns dels requisits que marca l'ordenança i consensuar-los amb veïns i restauradors. "Hem de fer compatibles dos drets, el d'ús de l'espai per poder desenvolupar activitats econòmiques legítimes i que tenen funcions per la ciutadania però també la ciutadania ha de tenir la sensació que pot disposar de l'espai públic lliurement." Un dels apartats que el consistori creu que cal debatre i modificar és el règim de distàncies. És a dir, les distàncies mínimes que han de mantenir les taules amb la façana i els elements del mobiliari urbà. El govern creu que són massa restrictives en alguns casos com, per exemple, la separació mínima entre dues terrasses. L'Ajuntament ja ha avançat que la reduirà 30 centímetres, fins al metre 50. STAND UP: "El Gremi de Restauració valora positivament l'anunci de l'Ajuntament però considera que es queda curt. Reclamen que el règim de distàncies se suspengui per complet." "A dia d'avui el règim de les distàncies s'està aplicant. Als restauradors se'ls estan notificant i en alguns casos, 235, segons dades de l'Ajuntament desaparicions. I, per tant, és obvi que el problame no està sent afrontat adequadament pel govern municipal." El govern, però, assegura que només s'han clausurat terrasses que incomplien de manera flagrant la normativa, no disposaven de la llicència en ordre o entorpien de manera evident el pas.

El govern municipal farà modificacions puntuals en l’ordenança de terrasses per minimitzar les afectacions i l’impacte de l’aplicació del text aprovat en el mandat anterior. La nova proposta se sotmetrà a aprovació inicial en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat del proper 22 de desembre. Les mesures són de caràcter immediat i suposen un primer pas mentre s’acaba d’elaborar una modificació definitiva de l’ordenança que englobi les demandes dels veïns i dels restauradors.

Quins són els canvis? D’una banda, es proposa ajornar fins a l’1 de gener de 2018 l’entrada en vigor de les condicions per poder ubicar terrasses davant una façana. Les mesures d’accessibilitat i el nombre de lavabos tampoc no s’hauran de complir fins d’aquí a dos anys.

En paral·lel, el govern té a punt una sèrie de modificacions relatives a les distàncies que els vetlladors han de tenir respecte als elements urbans i els edificis. Ja han rebut, de fet, el vistiplau de la Comissió Tècnica de Terrasses. La separació mínima entre terrasses passarà d’1,8 metres a 1,5 llevat d’aquells casos en què l’espai entre grups coincideixi amb un espai de pas per a vianants.

A més, es modificaran les distàncies respecte a guals d’accés de vehicles a les finques, parades d’autobús, sortides de metro, places d’estacionament reservat per a persones amb discapacitats, aparcaments de bicicletes, estacions de Bicing i altres elements com bancs, fonts i baranes.

Amb aquests petits retocs l’Ajuntament assenyala que vol corregir algunes indefinicions detectades i distàncies que en alguns casos es consideren massa exigents i, en d’altres, massa flexibles. A més, s’augmentarà el marge d’interpretació de cada cas “en funció del territori i la congestió i característiques de l’espai”. El govern municipal ha anunciat també la incorporació com a membres de ple dret de la FAVB i ArquinFAD a la Comissió Tècnica de Terrasses.

Segons ha explicat la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, amb aquests canvis l’Ajuntament vol fer compatible “l’ús de l’espai per desenvolupar activitats econònmiques i el dret de la ciutadania a passar per l’espai públic amb seguretat”.

Precisament, aquesta setmana, el Gremi de Restauradors de Barcelona ha engegat una campanya que vol reivindicar l’ús veïnal de les terrasses i han proposat a una trentena de personalitats barcelonines que n’apadrinessin una. La campanya s’emmarca dins de les demandes del gremi de reclamar una moratòria de l’ordenança actual per tal d’evitar que se sancionin més bars i restaurants.