ERC vol que l’Ajuntament de Barcelona celebri un ple extraordinari sobre el malestar dels joves, després dels aldarulls que hi ha hagut les darreres setmanes durant les protestes contra l’empresonament del raper Pablo Hasél. ERC ho plantejarà durant el plenari d’aquest mes de febrer (que se celebrarà aquest divendres) perquè el govern municipal s’hi sumi; ara bé, el portaveu dels republicans, Jordi Coronas, ha avisat que en cas de no fer-ho, ERC encetarà negociacions amb la resta de grups de l’oposició.

Es dona la circumstància que el ple de febrer estarà marcat, precisament, pels aldarulls posteriors a les manifestacions per Pablo Hasél. Cinc grups (inclosos els dos del govern) hi presentaran propostes d’acord amb matisos diferents, però amb la condemna a la violència i a les destrosses com a nexe. Aquest dimecres, Josep Bou (PP) va demanar que els autors dels danys en paguin la reparació.

Davant d’això, Jordi Coronas ha dit que “no volem fer política espectacle” a l’hora de parlar dels aldarulls, sinó que “volem parlar i debatre de les causes estructurals que generen malestar entre els joves”. ERC també proposa que el ple extraordinari sobre el malestar juvenil compti amb la participació de representants d’entitats de joves.

Cs demana una “condemna sense pal·liatiu”

Al plenari d’aquest divendres, Cs també demanarà un “suport ferm als cossos i forces de seguretat” que han intervingut durant els aldarulls i instarà la resta de partits a fer “una condemna sense cap pal·liatiu” dels actes violents. En la roda de premsa prèvia al plenari, el portaveu de Cs a l’Ajuntament, Paco Sierra, ha preguntat al govern municipal: “Quants contenidors i quants danys s’han de produir perquè reaccioni?”. La formació taronja també exigeix la convocatòria de la Junta Local de Seguretat.

En la mateixa línia que ERC, Junts també demana un debat serè sobre les protestes per Pablo Hasél de les últimes setmanes: “Han passat moltes coses, és important no barrejar-les”, ha dit la presidenta del Grup Municipal, Elsa Artadi. Més enllà d’analitzar les causes de la indignació entre els manifestants, Artadi ha proposat que es revisi el model policial d’ordre públic en el marc del Parlament: “A la Catalunya del 2021 no pot ser que t’arrisquis a perdre un ull per protestar”, ha sentenciat.