ERC de Barcelona vol que el govern municipal d’Ada Colau i Jaume Collboni expressi el suport als presos independentistes abans que es conegui la sentència del Tribunal Suprem i que reconegui que estan empresonats “per motius polítics”. “Demanem que el govern estigui a l’altura”, ha dit la portaveu adjunta d’ERC, Elisenda Alamany, que ha instat els dos socis, comuns i PSC, a “no donar l’esquena a una ciutat compromesa amb els drets i les llibertats”.

La petició d’ERC es votarà aquest dimecres en la primera Comissió de Presidència del mandat. La proposta inclou també exigir l’alliberament immediat dels presos, el compromís amb el dret a l’autodeterminació i la celebració d’un referèndum, la denúncia de “la regressió” de drets i llibertats a Catalunya i el suport a les accions que emprenguin la Generalitat i el Parlament com a reacció a la sentència. Aquestes peticions que molt difícilment rebran el suport del PSC.

“L’Ajuntament de Barcelona no pot mirar cap a una altra banda”, ha dit Alamany, que ha defensat que la institució municipal ha de tenir “un rol de lideratge” en aquesta qüestió. La proposta que ERC presentarà en comissió arriba després que el grup que lidera Ernest Maragall es presentés com un govern a l’ombra a l’Ajuntament. Maragall ja va alertar que amb la sentència de l’1-O buscaria majories alternatives que podrien deixar al marge un soci del govern.