ERC ha demanat la compareixença del primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, perquè expliqui quin paper ha tingut l’Ajuntament de Barcelona en l’anunci del Govern espanyol per no ampliar l’aeroport del Prat, i perquè detalli quin camí seguirà d’ara en endavant el govern municipal. La compareixença serà la setmana vinent, a la Comissió d’Economia i Hisenda (15 de setembre).

L’endemà de l’anunci de La Moncloa, el líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha criticat “les gesticulacions” tant de Collboni com de l’alcaldessa, Ada Colau, en el debat sobre l’ampliació. Maragall ha avisat que “és ara quan cal ser més exigent” perquè defensi l’interès general de la ciutat, que “no és que no es faci res, sinó que es faci bé”.

Junts i Cs també carreguen contra el PSC

Des d’un acte a Sant Antoni, la presidenta del Grup Municipal de Junts, Elsa Artadi, també ha carregat contra l’executiu municipal. Artadi ha acusat Colau d’haver “liderat el no a l’aeroport”, el que considera que “no era un ‘sí’ a la Ricarda, sinó un ‘no’ al desenvolupament i al progrés“. La líder de Junts, a més, ha assegurat que Colau ho ha fet “amb la passivitat de Jaume Collboni, que permet la degradació de la ciutat”.

De la seva banda, la presidenta del Grup Municipal de Cs, Luz Guilarte, s’ha adreçat directament als socialistes: “No pot ser que Illa i Collboni estiguin desapareguts ni tinguin cap influència”. Per Guilarte, el desenllaç de l’aeroport demostra que el PSC a Barcelona “està supeditat a qui realment governa a la ciutat, que són ERC i Colau”.

Una pèrdua milionària i “penosa”

El líder del PP a Barcelona, Josep Bou, també ha carregat durament contra Colau i “l’ambivalència de Jaume Collboni” sobre l’aeroport. Bou ha lamentat que s’han perdut 1.700 M € d’inversió “de forma penosa“, cosa que —-ha avisat—- durà al col·lapse la infraestructura “d’aquí a tres o quatre anys”. En aquest sentit, el popular aposta per recuperar l’acord per fer créixer l’aeroport del Prat.

A través de Twitter, Barcelona pel Canvi també hi ha dit la seva. La presidenta de la formació, Eva Parera, ha criticat que Colau i la ministra Yolanda Díaz —que han visitat la Ricarda l’endemà del no a l’ampliació— “celebren que Barcelona perdi“.