erc negociacions govern barcelona

(Agències) L’executiva d’ERC a Barcelona es reuneix aquest dimarts a partir de les 19 hores per establir com es decidirà si entra al govern de Jaume Collboni, tal com confirmen a l’ACN fonts del partit. Damunt la taula hi ha dues opcions a explorar, ara mateix: una consulta a la militància d’ERC a Barcelona, o celebrar un congrés de la federació. Tampoc es descarta que el conclave acabi sense una decisió ferma i que calgui reprendre el debat els propers dies. L’executiva arriba dividida entre els partidaris d’entrar al govern de Collboni i els qui aposten per quedar-se a l’oposició.

Els dos sectors de la federació d’ERC a Barcelona que van quedar pràcticament empatats en les eleccions internes de l’octubre passat han advocat aquest dimarts per consultar la militància sobre una entrada eventual al govern municipal del socialista Jaume Collboni. Així ho diuen en una carta publicada a ‘El Periódico’ la presidenta de la federació, Eva Baró —que es va imposar en aquest procés intern— i el portaveu adjunt del grup municipal, Jordi Coronas —que formava part de la llista oposada encapçalada per Patricia Gomà.

Tots dos afirmen que “el compromís amb aquesta Barcelona i amb el país passa per assumir riscos i compartir. No per renunciar a res, sinó per estar més presents que mai”. I recorden que “el valor d’ERC” és la seva militància, que “s’ha guanyat el dret a decidir l’estratègia els propers anys, si vol assumir el repte de ser protagonista a la ciutat perquè Barcelona es construeixi des de valors republicans”.

Fonts del partit a la capital catalana defensen que cal consultar la militància sobre si entrar al govern de Collboni com més aviat millor, en qualsevol cas abans que s’acabi el mes, i subratllen que aquesta opinió és compartida per membres dels dos sectors. El cert és que un pacte amb els socialistes a Barcelona mouria tot el tauler català, en un moment en què els 20 vots d’ERC al Parlament poden ser decisius per fer president de la Generalitat Salvador Illa. A causa d’això, altres fonts de la formació creuen que no s’han de fer moviments a Barcelona abans que es resolgui la governabilitat a Catalunya i demanen actuar pensant en el partit i no en “interessos personals”, amb la mirada posada en la líder del partit a la ciutat, Elisenda Alamany.

El pacte pels pressupostos va obrir la porta a una possible entrada al govern

El partit republicà va aconseguir un pacte pressupostari amb Collboni al febrer, fet que semblava obrir la porta a una entrada posterior al govern municipal. Amb diverses partides en joc, ERC es va voler assegurar l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat abans de fer el pas a Barcelona, segons diverses fonts del partit consultades per EFE. Els comptes catalans no van arribar mai a aprovar-se i van comportar un avançament electoral a Catalunya que va posar en pausa tot el procés a Barcelona, ja molt avançat: els republicans havien acordat tenir dues tinences d’alcaldia i presidir tres districtes.