Els veïns del carrer de Tuset s’han endut una galleda d’aigua freda a l’Audiència Pública de Sarrià – Sant Gervasi d’aquesta setmana. La regidora del districte, Maria Eugènia Gay, ha explicat als veïns que el carrer no serà declarat zona ZARE (zona acústica de règim especial), perquè l’Ajuntament no ho va aprovar i, per tant, no ha prosperat la declaració. En comptes d’això, s’ha optat per prendre mesures quirúrgiques que s’aniran fent de manera individualitzada.

Gay els ho va explicar després que representants de la plataforma Recuperem Tuset i Entorn reclamessin més informació al districte sobre la declaració de zona ZARE del seu carrer, sobre les actuacions previstes per reduir el soroll i les molèsties als veïns i sobre la modificació del Pla d’usos que fa temps que demanen.

S’havia de declarar ZARE per l’excés de soroll

Fa més de mig any la regidora de Sarrià – Sant Gervasi va anunciar que el carrer de Tuset i entorns serien declarats zona ZARE perquè els resultats de les sonometries que s’havien fet a la zona durant tres mesos del 2023 havien sortit molt més altes del permès legalment. Això implicava més presència policial i més inspeccions als locals. Ara, però, l’Ajuntament fa marxa enrere i proposa prendre mesures quirúrgiques, com ara la que va anunciar a finals d’abril, en què els forns i supermercats 24 h hauran de tancar de 22 h a 7 h els dijous, divendres, dissabtes i festius. La mesura, però, encara no s’ha començat a executar i estarà en període d’al·legacions fins al 21 de juny.

Els veïns, sorpresos i decebuts amb l’Ajuntament

“Estem entre decebuts, astorats, disgustats i enfadats“, explica Cristina Minguell, de la plataforma Recuperem Tuset i Entorn. “No podem entendre que aquest carrer no es mereixi ser zona ZARE i que la proposta hagi estat desestimada, després d’un any i mig, d’unes sonometries, unes proves, un esforç, cartes, tot el moviment que hem fet i demostrant que el nivells de contaminació acústica es mantenen per sobre de 70, 80 i 90 decibels tota la nit“, argumenta Minguell.

Tampoc no es modificarà el Pla d’usos

La regidora Gay també ha dit en l’Audiència Pública d’aquesta setmana que no està previst modificar el Pla d’usos, tal com demanen els veïns des de fa temps. Una modificació que hauria de servir per posar ordre amb la vintena de locals d’oci que hi ha i per evitar que se n’obrin més a la zona. Els veïns veuen amb impotència com, en comptes de solucionar els problemes actuals, s’obren encara més locals. Minguell denuncia que fa només 10 dies que s’ha obert un restaurant de frànkfurts que només tancarà tres hores al dia, de 3 a 6 de la matinada. Quan els veïns s’han queixat al consistori, els han comunicat que el Pla d’usos actual ho permet.

La plataforma no descarta la via judicial

Amb les notícies rebudes a l’Audiència Pública, la plataforma té pendent reunir-se amb la regidora Maria Eugènia Gay aquest divendres, una reunió que ja ha estat posposada dues vegades. Els veïns esperen que aquesta trobada pugui donar-los algunes respostes, però si veuen que l’Ajuntament només vol fer petites intervencions i no té intenció de vetllar pel descans i la salut dels veïns, no descarten la via judicial.