Les intencions del govern municipal per reordenar la Rambla ja s'han començat a materialitzar. La primera afectada ha estat aquesta parada de Turisme de Barcelona, amb concessió del mateix Ajuntament. Un cop desaparegui, en aquest espai s'hi col·locaran dos bancs. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "És un gest simbòlic però no només és això perquè forma part d'una petita però molt important reconquesta de la Rambla per ocupar un espai que serà retornat als veïns, als barcelonins i als ciutadans en general." La regidora ha fet una crida a la tranquil·litat però el cert és que aquest matí els treballadors de les parades han viscut amb nerviosisme i preocupació el desmuntatge d'aquesta parada de l'Ajuntament. Consideren que els haurien d'haver avisat per evitar malentesos. Les negociacions amb el consistori avancen a bon ritme i amb bones ofertes, segons els paradistes, però de moment, diuen, no hi ha res tancat. Per això els ha sorprès que avui hagin començat a desmuntar aquesta caseta. XAVIER CUENCA, portaveu d'Antics Ocellaires de la Rambla "Home no fa gràcia sentir els martells aquí darrera. Si estem negociant i arribant a un acord i tal, doncs arribem-hi." Ells demanen mantenir els llocs de treball, i en cas d'haver de marxar, situar-se en un lloc proper. Però ni uns ni altres no han volgut detallar les converses. El que és clar, diuen, és que el d'avui és un primer pas per implementar el nou pla especial d'ordenació de la Rambla que pretén eliminar aquestes 12 parades.

“Estem al·lucinats”

, assegurava a primera hora del matí Xavier Cuenca, el portaveu dels antics ocellaires de la Rambla i propietari de cinc de les parades del passeig. S’havien assabentat pels mitjans de comunicació que l’Ajuntament començava aquest dimarts a enderrocar una de les antigues parades d’ocellaires, on des de fa anys hi havia un punt d’informació turística. Poc després, però, la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, l’ha tranquilitzat. Segons ha explicat la regidora l’enderroc no té res a veure amb el procés de negociació que hi ha en marxa amb les 12 parades dels antics ocellaires de la Rambla, i que l’Ajuntament ja ha anunciat que té intenció d’eliminar segons el nou Pla especial d’ordenació del passeig.

La regidora ha qualificat l’enderroc d’avui de “gest simbòlic”, que encaixa amb  aquesta “nova manera d’entendre la Rambla” inclosa en l’aprovació inicial del pla municipal, que dóna prioritat al vianant i elimina alguns dels elements que actualment hi ha al passeig. De fet, on fins ara hi havia aquest punt d’informació s’hi instal·laran dos bancs. Mercè Homs assegura que els plans municipals no impliquen ampliar les terrasses dels bars i  ha insistit que l’enderroc ja estava previst des de feia molt de temps i que, per això, es va optar per no renovar la concessió municipal del punt d’informació turística. Un fet que no ha d’interferir de cap manera en les negociacions “que continuen obertes” amb els antics ocellaires i que, segons s’intueix parlant amb les parts, sembla que podrien tancar amb un acord.

Mutisme absolut sobre les negociacions amb els antics ocellaires

“Tot és possible” assegura Xavier Cuenca, per a qui les parades formen part de la història de la família des de fa 50 anys i tenen un valor sentimental afegit.  Cuenca explica que estan negociant per separat amb cadascun dels antics ocellaires i reconeix que es “podria arribar a un acord”. “Jo no vull diners”, afirma, i explica que la seva principal preocupació és poder conservar els 35 llocs de treball de les parades que regenta. Una de les solucions, segons el mateix Cuenca, podria ser un canvi d’ubicació, marxar de la Rambla, tot i que ni ell ni la regidora de Ciutat Vella en volen donar detalls.

La negociació sobre el futur de les parades dels antics ocellaires es va reactivar després que, a finals de l’any passat, la justícia va desestimar la demanda de l’Ajuntament perquè es declarés nul el conveni de reconversió de les parades que va signar amb els ocellaires. Un fet que va suposar retornar a la situació de 2011 quan els contractes dels paradistes eren completament vigents i vàlids.