Santiago Vidal ha presentat la seva proposta de Constitució catalana acompanyat de representants d'altres propostes de constitució. Així ha reforçat la idea que la seva no és una proposta definitiva. A partir d'avui l'ha posat a disposició dels ciutadans al web unanovacosntitució.cat Proposa una república parlamentària no presidencialista amb idees tan contundents com la del referèndum revocatiu, que permetria fer fora càrrecs electes que no compleixin el seu programa electoral, també preveu uns sistemes electorals basats en les llistes obertes, on per tant, es votaran persones i no només partits o la prohibició de les majories absolutes. També inclou la limitació de mandats, els diputats podran ser-ho com a màxim dues legislatures, que seran més llargues, passarien dels 4 als 5 anys. El web permet consultar els articles però també valorar-los. Es demana que els ciutadans que hi vulguin fer aportacions es registrin, com a mesura per evitar atacs informàtics. Un cop dins s'hi poden fer fins a cinc esmenes i cada un dels articles es pot votar amb estrelles, entre 1 i 5, per dir si s'hi està d'acord o no. Carme Forcadell, però també Muriel Casals i Vila d'Avadal són alguns que han acudit a l'acte de presentació per donar suport al jutge Vidal ,després que la fiscalia ha demanat al Consell General del Poder Judicial que l'expulsin de la seva carrera. Un fet del qual es defensarà. La ciutadania podrà fer les seves aportacions fins a finals d'any. Durant aquest temps un equip de revisors anirà agrupant les propostes i elaboraran un text final que les inclogui. Aquest text es donarà al Parlament perquè l'utilitzi per elaborar la futura constitució d'un estat català.

En aquesta presentació també s’ha donat a conèixer el projecte del professor de ciències polítiques de la universitat nord-americana de Glendale, Oriol Vidal Aparicio. Els dos esborranys estan penjats a Internet perquè els ciutadans puguin fer-hi les seves aportacions a través dels webs unanovaconstitucio.cat i constitucio.cat.

Segons ha explicat el jutge Santiago Vidal, les dues propostes tenen punts en comú i aspectes divergents. L’objectiu és fomentar la participació de la ciutadania per debatre i avançar cap una única constitució per al nou estat.

Un cop recollides les esmenes de la ciutadania, el text definitiu es lliurarà al Parlament de Catalunya perquè serveixi de punt de partida per a la redacció de la constitució catalana. En tot cas, han assenyalat que si s’arribés a la independència, el text no es podria aplicar en els primers tres anys i seria necessària una constitució provisional, que actualment està elaborant Juristes per la Independència.

Per la redacció d’aquest esborrany, la Fiscalia General de l’Estat  ha demanat l’expulsió de la carrera judicial de Santiago Vidal, ja que considera que ha incomplert la fidelitat a la Constitució espanyola i ha vulnerat la llei d’incompatibilitats. Davant d’aquesta denúncia, Vidal ha assenyalat que no es penedeix de res i que està segur que veurà “el naixement de la república de Catalunya exercint com a jutge”.

L’acte de presentació ha tingut lloc a l’Ateneu Barcelonès, que s’ha quedat petit davant de l’alt nombre de ciutadans que hi han volgut assistir. De fet, s’han produït llargues cues a l’entrada i alguns fins i tot han criticat l’organització per la manca d’aforament.