La remodelació dels Jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, és la primera obra municipal que utilitza maquinària elèctrica. Durant els treballs, i un cop s’hagin acabat, el consistori avaluarà els consums energètics i l’emissió de gasos contaminants que ha generat la maquinària d’aquesta obra i els compararà amb els que produeixen les màquines convencionals, que funcionen amb dièsel. A més, també es mesurarà l’impacte sonor i tèrmic que han tingut els treballs. En aquesta obra només s’utilitzarà maquinària convencional en moments puntuals per fer tasques per a les quals al mercat no hi ha maquinària elèctrica disponible.

50 % elèctric, el 2030

L’Ajuntament vol incorporar progressivament als plecs de les clàusules de licitacions de les obres que s’utilitzi maquinària menys contaminant amb l’objectiu que sigui menys sorollosa i més sostenible. La voluntat és que l’any 2030, la meitat de la maquinària que s’utilitzi en les obres públiques sigui elèctrica. “Podem dir que Barcelona està jugant la Champions, perquè estem a primer nivell mundial”, ha comentat Oriol Altisench, l’enginyer en cap de l’Ajuntament de Barcelona, durant una visita d’obres que s’ha fet aquest dimecres al matí.

Primera prova pilot el 2022

L’any 2022 ja s’havia fet una primera prova pilot amb maquinària elèctrica per una obra privada que va consistir en la substitució de 132 metres de canonades d’Agbar al carrer de Balmes. En l’avaluació d’aquesta prova pilot ja es va veure que l’eficiència de la maquinària elèctrica era similar a la convencional, mentre que el consum i el cost energètic i les emissions de CO2 es reduïen significativament. El soroll de les activitats també es va reduir a la meitat.

Com serà el nou parc?

Amb la remodelació dels Jardins de les Tres Xemeneies, impulsada a través del Pla de barris, es preveu que l’espai tingui una nova pista de bàsquet al centre de la plaça, un gimnàs a l’aire lliure i que es reubiquin les taules de ping-pong i de pícnic. També s’eliminaran els murs que envolten el parc de manera que l’espai sigui més permeable. Els treballs haurien d’acabar a finals de febrer i tenen un pressupost de 366.000 euros.

El projecte definitiu, pendent d’aprovació

Paral·lelament a l’obra del parc també avança el projecte per la transformació definitiva de tota la zona amb el nou planejament urbanístic que vol revitalitzar l’espai, amb nous usos i equipaments. A l’octubre, el ple de l’Ajuntament va aprovar l’últim tràmit i actualment està pendent que la Generalitat en faci l’aprovació definitiva. El projecte convertirà l’edifici del número 51 de l’avinguda del Paral·lel —conegut com l’edifici Llac— en la nova seu del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR). També preveu la remodelació definitiva dels jardins i una inversió de 6,2 milions d’euros per a equipaments i habitatge assequible a la zona.