Els partits minoritaris han decidit sumar esforços contra el que consideren un atemptat a la llibertat i a la democràcia. Per poder presentar candidatura per a les eleccions del 25 de novembre se'ls demanen unes 7 mil signatures que han de recollir en aproximadament 10 dies. Això, perquè fa menys d'una setmana que el govern central ha publicat al BOE la modificació de la llei que hi obliga. FRANCESC RODRÍGUEZ, Ciudadanos y Centro Democrático "Només tenim una referència històrica, que són les eleccions generals, i tenim una referència d'eleccions autonòmiques excepte les de Catalunya, en les quals aquest requisit no s'exigeix. Per tant estem davant d'una total i absoluta desigualtat respecte els altres territoris espanyols." Diuen que la petita estructura i el poc finançament que tenen no els permeten recollir les firmes amb prou rapidesa. Per tot plegat creuen que la mesura manipula les eleccions i demanen que s'aboleixin tots els articles legals que limiten la participació ciutadana. JULIÁN FABIÁN LÓPEZ, Plataforma Hartos.org "La realitat democràtica a l'Estat i a Catalunya no és la que surt a la televisió ni als diaris, que són 3, 4 o 5 partits. És la que està al registre, a Espanya hi ha més de 4.000 partits, i aquesta és la realitat democràtica." Fins i tot, han decidit presentar un recurs al Tribunal Suprem contra la Generalitat i la Junta Electoral Central ja que consideren que, per llei, els haurien d'haver informat amb més temps.

Diversos partits i coalicions extraparlamentaris han expressat el malestar per l’actitud de la Generalitat i la Junta Electoral Central. Denuncien que fa uns dies el govern català va comunicar a través de la pàgina web que no caldria aportar un nombre mínim d’avals perquè els partits poguessin presentar candidatura per a les eleccions catalanes del 25 de novembre, però dies més tard va modificar aquesta informació i va establir com a obligatòries aquestes garanties.

Aquesta modificació es va fer quan ja havien passat set dies del període en què els partits podien començar a buscar els avals. Ara es queixen que han de recollir moltes firmes en molts pocs dies. En total són unes 7.000 signatures, que es reparteixen amb unes 5.000 a la província de Barcelona, 800 a Tarragona, 700 a Girona i 400 a Lleida. Per exemple en el cas de la CUP, la Candidatura d’Unitat Popular que es presenta per primera vegada a unes eleccions autonòmiques, ja ha aconseguit bona part d’aquests avals. Només al districte de Gràcia la formació ha aconseguit el 25% d’aquestes firmes.