El primer secretari de la Federació de Barcelona, Carles Martí i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, han comparegut aquest dijous per oficialitzar l’inici d’un procés de primàries obert, que han destacat com a pioner a Catalunya i Espanya. Un procés obert a militants, simpatitzants i a la ciutadania en general que, en paraules de Martí, demana “temps i previsió”. De moment, el que ja funciona és el web Primàries Obertes 2015. Un punt de trobada on fer aportacions al voltant de qüestions com la creació d’ocupació o la construcció de ciutat. Escoltar, dialogar i acordar han estat paraules molt repetides en les intervencions dels dos dirigents socialistes que reconeixen que “no té final escrit”. “Anirem fins on la gent vulgui”, ha dit Martí.

Respecte a qui es podrà presentar a les primàries, Martí, que no ha tancat la porta a poder ser candidat, ha dit que hi haurà un reglament que en fixarà els requisits: “Això no és un concurs d’Eurovisió, els candidats hauran d’estar capacitats i tenir algun tipus d’aval a través dels òrgans de direcció”. Tot plegat s’haurà de fixar en successives convencions perquè a mitjan any que ve es puguin celebrar les primàries per escollir el candidat a les municipals de 2015.

L’objectiu de la federació és establir unes regles del joc que evitin enfrontaments o malentesos entre els possibles candidats. En la memòria de tots encara hi ha el record de la cursa precipitada que ara fa dos anys va enfrontar l’exalcalde Jordi Hereu i Montserrat Tura.

Les alarmes a la Federació de Barcelona van saltar el 29 de gener passat en un acte organitzat per ‘El Periódico’, quan el president del Grup Municipal, Jordi Martí, va anunciar la voluntat de presentar-se a l’alcaldia i iniciar una campanya per crear una plataforma ciutadana que aglutini les sensibilitats d’esquerres. El pas endavant va despertar la cúpula del partit, que avui ha posat en marxa oficialment el mecanisme de primàries.