No hi ha hagut la foto i encaixada de mans que buscaven les càmeres entre Xavier Trias i Alberto Fernández Díaz. L'acord que s'ha teixit en les darreres setmanes, s'ha fet sense imatges i s'ha treballat fins al darrer moment. De fet la darrera condició dels pouplars, el manteniment de la bonificació d'un 2% per als que domicilien el rebut de l'IBI, ha estat tant en el darrer minut que s'ha aprovat via esmena al marge del pressupost. Aquesta bonificació suposarà ingressar 5 milions d'euros menys dels que preveia Trias, Uns diners però que el govern espera acabar compensant. I l'aliança CiU i PP ha generat les crítiques per part de la resta de grups. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'UxB "Són un còctel que defineixen clarament que aquests són uns pressupostos políticament intervinguts pel PP." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Amb resultats que reflecteixen clarament que tenim un govern en minoria. Cinc onades d'imposicions, de dretanització galopant d'aquest pressupost." JORDI HEREU, president del Grup Municipal del PSC "Avui han donat un gran mal pas en una mala orientació de la ciutat. I jo no sé si això és irreversible." Un canvi de model, del qual els socialistes prenien nota, però que CiU i PP han defensat. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Si hagués continuat la tendència que hi havia en l'últim any, ens hauria portat a una situació de desastre econòmic igual que la Generalitat." ALBERTO FERNÁNDEZ-DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Uns governs tripartit amb tant plom a les ales, que s'han enfonsat. I malauradament amb l'enfonsament dels tripartits ha estat la conseqüència que també ha enfonsat la nostra ciutat." Ha estat el PSC qui ha preguntat per la continuïtat d'aquest acord... JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "En les properes setmanes, veurem que aquesta orientació estratègica, coherent amb aquest pressupost, que tant fàcilment i amb tanta lleieltat han pactat, aprofundiran?" ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president grup municipal PP "Aquest és un acord de pressupostos i punt". Però Trias ha volgut deixar clar que no hi ha motiu per avergonyir-se del pacte... XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Em puc entendre amb el PP, amb el PSC i alguns cops inclús amb Iniciativa." I ha agraït la volutat del PP a qui ha promès lleieltat absoluta per complir el pacte pressupostari.

L’acord s’ha treballat gairebé fins a l’últim moment. Les darreres modificacions, acordades poques hores abans delP, han introduït algunes rebaixes fiscals que defensava el PP.  Aquestes rebaixes i també les bonificacions en taxes i impostos municipals es calcula que suposaran que l’any vinent es deixaran d’ingressar 16 milions d’euros, uns diners que el govern preveu recuperar en altres partides.

Xavier Trias ha assegurat que el pressupost és un instrument importantíssim i ha agraït l’actitud del Partit Popular en la negociació. L’alcalde ha dit que l’entesa ha estat fruit d’un pacte ferm que compliran “des de la lleialtat absoluta” que li ha demostrat el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha volgut desvincular l’acord de pressupostos d’un acord més estable de cara a la legislatura: “És un acord de pressupostos i punt. Res més, ni seguit ni a part”, ha dit. Fernández Díaz ha assegurat que “el més important del pressupost és que és bo per a Barcelona”.

L’oposició hi veu uns pressupostos intervinguts pel PP

El president del Grup Municipal del PSC, Jordi Hereu, considera que el PP ha marcat massa la pauta dels pressupostos, que segons l’exalcalde són “més fluixos, més opacs i que aporten més confusió en aquesta ciutat”.  Hereu ha preguntat a Trias si el pacte amb els populars “va seriosament”. Ricard Gomà, d’ICV-EUiA,  creu que el pressupost de 2012 és només un “escenari per justificar polítiques de retallades” i ha criticat el retrocés ecològic i la manca d’inversió als barris. Jordi Portabella, d’UxB, considera que els pressupostos són inèdits, perquè per primera vegada disminueix la inversió dels ingressos al tresor municipal i augmenta el deute: “A Barcelona, CiU té els pressupostos políticament intervinguts pel PP“, ha sentenciat.

Sònia Recasens (CiU) ha defensat l’acord de pressupostos i ha dit que està elaborat “des del rigor, l’austeritat, la garantia de creixement i l’equitat”. Recasens ha assegurat que amb aquests pressupostos el govern té la capacitat de donar prioritat als serveis socials, al transport públic, a l’empresa i a l’ocupació i ha destacat l’increment d’un 8% en la despesa social.