El debat sobre la reforma del Port Vell –aprovada en comissió la setmana anterior– ha començat amb la proposició desestimada d’ICV-EUiA que instava el govern a retirar aquesta qüestió de l’ordre del dia i desenvolupar un procés participatiu per definir i debatre els usos de la zona. Antoni Vives, tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, ha afirmat que “serà la primera vegada que Barcelona condicionarà com atraquen els vaixells a la ciutat”. En aquest sentit, ha assegurat, en al·lusió al PSC i ICV, que “és irresponsable fer política des de darrere de la pancarta quan han estat governant durant anys. Estem a favor de la inversió, és bona per a la ciutat, per al port, per a la Barceloneta, rebutgem la seva proposició i estem contents que avui es pugui aprovar el projecte de remodelació”.

A continuació, s’ha procedit a l’aprovació de la modificació -promoguda per l’Autoritat Portuària de Barcelona- del Pla especial del Port Vell de Barcelona en els àmbits dels molls de la Barceloneta i el Rellotge per regular-ne el front. Segons Assumpta Escarp (PSC), s’ha tornat a posar de manifest “la incapacitat per arribar a consensos al voltant dels projectes urbanístics”. S’ha fet palesa, ha dit, “una manca de transparència” per part del govern, ja que “s’ha impedit que la ciutadania es manifestés sobre el futur del Port Vell. Tenen molt clar que quan es tracta de poder econòmic parlen el mateix llenguatge que el PP i no necessiten ni la resta de formacions polítiques ni els veïns”, ha sentenciat.

El regidor del PP Eduardo Bolaños ha destacat que el projecte suposa “cost zero per a les arques municipals, tota la inversió prové de capital privat”. En canvi, Janet Sanz (ICV-EUiA) ha insistit que “cal un debat seriós sobre el front marítim”, i que si el govern no l’accepta és per “l’opacitat del projecte, que només respon a interessos privats: una marina per al luxe al centre de la ciutat, un càmping de superiots”. Per la seva banda, Jordi Portabella ha justificat el vot en contra de la coalició ERC+Dcat+Rcat perquè qüestiona “ les repercussions positives del projecte, que no és suficient -ha dit- i no encaixa de forma encertada ni amb Barcelona ni amb la ciutadania”.