Són les alzines que van obrir la capsa dels trons. Uns arbres centenaris situats dins el Parc d'Atraccions del Tibidabo. Era l'any 2008 quan la construcció de la nova muntanya russa va obligar a talar-ne una cinquantena. Al projecte s'hi van oposar veïns i ecologistes, però també els tres partits de l'oposició. El 18 d'abril de 2008, en el Plenari municipal, CiU, ERC i el PP van votar en contra de la construcció de l'atracció. El govern municipal, tot i ser minoria, va tirar igualment endavant el projecte. S'emparaven en les regles del joc. CARLES MARTÍ, primer tinent d'Alcalde "Hi ha una part d'impuls i control en aquest plenari, hi ha una part de govern. La part del govern es vota, és vinculant. La part d'impuls i control, no". El president de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, va presentar un recurs al contenciós administratiu contra la construcció de la muntanya russa. Avui el jutge n'ha dictat sentència. Ha considerat que l'atracció és plenament legal. Des de l'Ajuntament s'hi mostren satisfets. ASSUMPTA ESCARP, portaveu del govern "Ens sentim contents i, sobretot, remarcar que és important que les qüestions polítiques es discuteixin políticament i no judicialitzar alguna de les actuacions, com poden ser més recentment, com el Parc de Bombers de Joan Miró o altres exemples que també hem anat guanyant des del govern municipal". Xavier Trias, per la seva banda, es manté ferm en els arguments que el van dur a optar per la via judicial. Segons el jutge, els projectes d'obres ordinaris són competència de l'alcaldia i, per tant, no era necessària una majoria en el Plenari. La sentència també diu que el Pla General Metropolità empara la renovació i ampliació dels equipaments del parc d'atraccions. Això justificaria la tala de les alzines.
A principis d’aquest mandat municipal, ara fa gairebé quatre anys, el gran tema de discussió a l’Ajuntament de Barcelona era fins a quin punt els grups de l’oposició podien obligar el govern a aplicar mesures en contra de la seva voluntat. Això podia passar amb un govern, format pel PSC i ICV-EUiA, que no té majoria al Ple. L’oposició ha pogut aprovar, diverses vegades, declaracions o mocions en contra de decisions del govern.
Quan només queden quatre mesos per acabar el mandat, un jutge s’ha posicionat sobre la qüestió: l’oposició pot forçar decisions dins del Ple, però hi ha projectes que són competència exclusiva de l’alcaldia i, per tant, el govern municipal pot tirar-los endavant tot i estar en minoria.