En un manifest signat per totes les entitats que formen part del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), les diverses associacions, federacions i sindicats consideren “una veritable persecució política” que s’enviés la missiva que comminava els directors a impedir la celebració de la consulta alternativa en les seves escoles i instituts, i no contradir la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre-la cautelarment.

En l’escrit, s’informa que De los Llanos de Luna no té “cap mena de competència normativa en matèria de funció docent” i que, tot i això, “ha exercit una potestat al marge de la llei quan pretenia establir unes instruccions governatives que no li eren pròpies”. És per aquesta raó que es demana la “immediata dimissió” de la delegada del Govern espanyol a Catalunya, també per “crear un clima intimidador contra els valors cívics, democràtics i plurals que una societat moderna ha de compartir”.

Els firmants recorden que “Catalunya és una nació” i “per raons de legitimitat democràtica”, asseguren, “pot fer efectiu l’exercici del dret a decidir”. En aquest sentit, la MUCE es postula a favor que el Govern català disposi dels “instruments jurídics necessaris” per a la “cobertura legal dels centres i del funcionariat que voluntàriament hi ha volgut participar”.