Els demandants han plantejat aquest recurs perquè consideren que el decret de la Generalitat podria no adequar-se ni a la Constitució ni a l’Estatut, i també perquè sostenen que l’executiu català s’hauria extralimitat en les seves funcions en suspendre convenis col·lectius. 54 diputats, tres grups parlamentaris i dos subgrups subscriuen la iniciativa, de manera que superen àmpliament els requisits que fixa la llei (un mínim de 13,5 diputats i dos grups) per fer prosperar un recurs.

La Mesa de la cambra catalana ha fet arribar aquest mateix divendres al Consell de Garanties Estatutàries el recurs d’aquestes formacions, que s’haurà de resoldre en un termini de dotze dies. Al mateix temps, l’òrgan rector de la Cambra catalana ha admès a tràmit el decret del govern en què formalitza aquest retard en el pagament als funcionaris i també el decret per prorrogar els pressupostos de 2011 per tirar endavant amb les necessitats financeres del sector públic.

Aquest divendres el president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat disculpes als funcionaris. També ho ha fet el secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya i conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que ha fet seves les paraules del president i ha assegurat que cal assumir que s’ha comès un error avançant l’IRPF de la paga extra de Nadal als treballadors públics. Pelegrí, a més, ha dit que si és necessari es depuraran responsabilitats. Si s’han comès errors, segons el conseller, caldrà trobar-ne els responsables i prendre mesures.

Per la seva banda, el Grup al Parlament d’ICV-EUiA, ha registrat una moció per votar en el proper ple la reprovació del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Els ecosocialistes consideren que ha retingut il·legalment el 100% de l’IRPF en la nòmina de desembre malgrat el retard en la paga extra.