Com ja és tradició, l’acte començarà amb la desfilada de la Formació de Gala dels Mossos d’Esquadra acompanyada de la música de Frederic Mompou. Enguany, el municipi que lliura la senyera és Arenys de Mar, en record de la Sinera de Salvador Espriu. La hissada de la bandera es farà als acords d”El cant de la senyera’, del mestre Lluís Millet.

Un record per a la Vall d’Aran

La primera referència de la Diada serà per commemorar els 800 anys de la batalla de Muret, que va suposar la fi de l’expansió catalana pel sud de França i també per recordar que enguany es compleixen 700 anys de la Querimònia, el conjunt de privilegis atorgats per Jaume II a la Vall d’Aran. La jove cantant aranesa Alidé Sans serà l’encarregada d’interpretar l’himne occità, ‘Aqueres Mmntanhes’.

El 600è aniversari de la mort de Bernat Metge a través de la seva obra ‘Lo somni’ i el centenari de les ‘Normes ortogràfiques’ de l’Institut d’Estudis Catalans deixaran pas al cos central de l’acte, dedicat a la figura del poeta Salvador Espriu. Una quinzena d’actors llegiran textos del poeta d’Arenys, entre els quals destaquen Àlex Casanovas, Clara Segura, Eduard Farelo, Jordi Boixaderas, Nora Navas o Carme Elias.

El mig segle de les declaracions de l’abat Aureli Escarré a ‘Le Monde’ que el van conduir a l’exili i els 50 anys de la mort de la bailaora del Somorrostro Carmen Amaya tancaran el capítol d’homenatges. L’Orfeó Manresà tancarà l’acte amb el cant d”Els segadors’.