El Born Centre Cultural serà l'escenari per a l'inici de la batalla política. D'aquí a una setmana se'n farà la inauguració, amb la qual es donarà el tret de sortida al curs municipal, marcat segurament d'entrada pel debat sobiranista. De fet, l'espai serà l'epicentre dels actes del Tricentenari i estarà coronat per una senyera en un màstil de 17 metres i 14 centímetres. En aquest primer trimestre, el govern municipal té sobre la taula l'assignatura més complexa del curs i potser la més difícil d'aprovar: els pressupostos per a 2014. Amb els d'aquest any prorrogats, l'executiu, en minoria, intentarà de nou buscar suports per tirar-los endavant. Però l'aritmètica no li ho posarà fàcil. A la Comissió d'Economia del juny, l'executiu va votar a favor d'una proposta del PP que instava el govern a presentar els pressupostos abans del 15 de setembre i no un mes després com marca la llei. Tan si es fa en una data o l'altra, el cert és el que el PP, soci preferent de Trias en l'últim curs, ja va posar condicions a l'alcalde per a una futura entesa: més Barcelona i menys independència. Amb un govern municipal compromès amb el dret a decidir, sembla que un possible acord amb els populars comença amb mal peu. Tampoc no és plàcida l'entesa amb el PSC, molest pels pactes amb el PP. Precisament, en un escrit d'avui al seu bloc sobre la pròrroga pressupostària, el líder dels socialistes, Jordi Martí, assegura que si l'alcalde no aprova els comptes és per la incapacitat, diu, de trobar suports al plenari.

I les aliances semblen, ara per ara, força difícils. El debat sobiranista empès per la celebració de la Diada Nacional, la inauguració del Born Centre Cultural i l’inici dels actes del Tricentenari marcaran un inici de curs i també les hipotètiques enteses del govern amb l’oposició. De fet, a finals de juliol, el líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, va exigir a l’alcalde que se centrés en Barcelona i no en la independència si vol tenir en els populars un soci.

A l’altre extrem, l’entesa amb el PSC tampoc no passa pel millor moment. Ara fa un any, socialistes i govern s’asseien a la mateixa taula per negociar el Programa d’Actuació Municipal (PAM) que es va aprovar gràcies a l’abstenció del PSC. Però un any després, els socialistes estan distanciats del govern molestos pels últims pactes de Trias amb el PP i perquè consideren que els acords del PAM no s’han dut a terme.

Es dóna el cas que a la Comissió d’Economia del mes de juny, el govern va donar suport a una proposició del PP que es va aprovar i que instava l’executiu a presentar els pressupostos de 2014 abans del 15 de setembre. La llei d’hisendes locals posa com a termini el 15 d’octubre. PSC i PP van votar a favor d’aquesta proposició. El govern va comprometre’s aleshores a presentar els comptes “en temps i forma” i va preguntar als grups si acceptaran asseure’s a negociar.