El tradicional esmorzar d’escriptors és la primera cita obligada per Sant Jordi. Però no es recorda en aquest acte institucional un discurs tan combatiu com el que ha pronunciat en aquesta ocasió el jove escriptor i poeta Pol Guasch que, per cert, ha estat una de les absències a la foto de família. Davant autoritats com l’alcaldessa, Ada Colau, escriptors i representants dels gremis i associacions del sector del llibre, ha deixat clar la seva visió crítica amb les institucions i amb l’acte en si mateix: “Aquí no hi ha res de literatura”, ha dit i ha assegurat que “política institucional i literatura són antònims”.

L’autor de ‘Napalm al cor’ ha deixat clar des d’un bon inici que no té pèls a la llengua i que les seves paraules no feien d’altaveu de ningú: “Mai no he parlat en nom de ningú. Quan diem la paraula ‘tothom’ no pensem en qui deixem fora”.

M’han convidat per ser jove i encarnar alguna cosa semblant a la diversitat
Pol Guasch, escriptor

A partir d’aquí ha reivindicat la literatura “com la força que crea i manté el món”, contraposant-la amb les forces que expropien aquesta creativitat a favor dels beneficis econòmics. Segons Guash, a la literatura no pot haver-hi “ni pactes ni tampoc concessions” perquè “no es negocia amb el racisme, amb la persecució de les llengües, no es ven el text al millor postor, no s’enganya en nom del propi interès”.

“El que hem estat capaços de fer a Urquinaona”

El discurs no ha perdut força crítica al final. Després d’ironitzar dient que estava convençut que “aplaudireu una persona que mai no llegireu i que poc us importa”, ha acabat reivindicant de nou la literatura com “una feina de cura i acompanyament”. Per últim, s’ha acomiadat assegurant que “encara ha d’arribar al món el text que faci el hem estat capaços de fer a Urquinaona”.

Es tracta de deixar de dirigir-nos a la classe política pidolant alguna cosa, per dirigir-nos a les persones que fan les paraules, que viuen les paraules i permeten que alguna cosa semblant a la literatura pugui existir
Pol Guasch, escriptor
Foto de família prèvia a l’acte institucional que s’ha fet al Palau de la Virreina.

Colau: “La cultura és essencial per fer-nos millors”

Ada Colau ha recordat que Sant Jordi sempre és una festa molt especial, però aquest any encara més. “Va ser trasbalsador i traumàtic quan l’any passat vam suspendre la festa”, ha recordat, i ha afegit que el 23 d’abril “ens deixa una de les imatges més distòpiques del 2020”. Per això, ha fet una crida a l’esperança i l’optimisme, recordant que la festa del llibre arriba en un moment en què a Barcelona han obert noves llibreries.

L’alcaldessa ha dit que els llibres i la cultura són essencials. D’una banda, ha dit, els necessitem per fer front a l’emergència que estem vivint i per combatre els discursos d’odi i autoritarismes creixents a casa nostra, però també per imaginar i construir un futur nou. “La cultura no només ens reconforta, és una eina per fer-nos millors”.

No podem sortir de la pandèmia per tornar a on estavem. La cultura ens ha de servir per reinventar-nos i imaginar mons nous i formes noves de viure
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Colau també ha tingut unes paraules de record per Jordi Cuixart perquè “un home de cultura, diàleg i pau no hauria de ser a la presó”.

Comparteix a: