(Redacció/ACN) Part dels ciutadans europeus comencen a votar ja des d’aquest dijous per escollir quins seran els pròxims representants del Parlament Europeu. Els Països Baixos han donat el tret de sortida a uns comicis als quals estan cridats a votar 370 milions de persones i que s’allargaran fins a aquest diumenge. Mentrestant, a Espanya els partits aprofiten les darreres hores de la campanya electoral.

El PSC ha demanat el vot socialista per frenar la dreta i l’extrema dreta i per avançar en polítiques feministes a Europa. ERC ha tornat a interpel·lar els socialistes perquè el català sigui una llengua oficial a la UE. Junts ha portat la campanya al terreny de la política catalana i ha carregat contra el PSC pel recurs presentat davant el TC. I Comuns Sumar vol portar a Europa la proposta que ha registrat aquesta setmana al Congrés per aturar les relacions comercials amb Israel.

El PSC fa una crida al vot “massiu” i en clau feminista contra la dreta

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha fet una crida a “concentrar” el vot de diumenge en el PSC per dir “prou” a la manera de fer política del PP. Des de Lleida, Illa ha retret als populars que busquin la “conquesta del poder pel poder” i que, arran de la citació judicial de Begoña Gómez, vagin contra la família del president del Govern espanyol. Per la seva banda, Laura Ballarín ha demanat el vot per “avançar” en polítiques feministes i lluitar contra la violència masclista. Ballarín també ha condemnat “amb totes les forces” el feminicidi d’una dona al barri d’Horta-Guinardó, el tretzè de l’any.

ERC exigeix a Sánchez que s’impliqui en l’oficialitat del català a la UE

La candidata d’ERC a les eleccions europees, Diana Riba, ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, que posi “la carta de l’oficialitat del català” en les negociacions per als alts càrrecs de la UE que s’obriran a partir de diumenge. Ha advertit que és “el moment de convèncer els estats membres” per complir amb els compromisos de l’acord d’investidura de Sánchez. Pel que fa a la proposta dels republicans per impulsar una llei de claredat a la UE, Riba ha admès que tramitar-la a Brussel·les pot ser “llarg”, però ha defensat promoure-la per crear “un marc comú” per a l’autodeterminació.

Junts acusa el PSC “d’atropellar” la democràcia catalana

Junts ha acusat el PSC de ser el “responsable de l’atropellament a la democràcia catalana” pel recurs que la formació va interposar davant el Tribunal Constitucional i que ha acabat amb l’anul·lació del vot telemàtic de l’exconseller Lluís Puig. Sobre els possibles efectes de la sentència del TC de cara a la constitució de la Mesa del Parlament, el candidat de la formació al 9-J, Toni Comín, ha defensat que es tracta d’un “accident” més en el “procés d’emancipació” de Catalunya. “Espanya intenta que ens n’anem avall, però són petits accidents al camí. Què farem? […] Gestionar-ho amb astúcia i coratge”, ha dit.

Comuns Sumar vol aturar les relacions comercials entre Europa i Israel

El candidat de Comuns, Jaume Asens, ha manifestat que volen traslladar a Europa una iniciativa per aturar l’activitat de les empreses que es beneficiïn econòmicament de “l’ocupació militar i el genocidi del poble palestí”. Asens s’inspira en la proposta registrada aquesta setmana per Comuns Sumar al Congrés, que vol tipificar com a delictes les relacions comercials amb assentaments il·legals en territoris ocupats. També ha celebrat que l’Estat s’uneixi a la causa oberta al Tribunal Internacional de Justícia contra Israel per genocidi i ha reivindicat el paper de la seva formació dins l’executiu espanyol.