ASSUMPTA ESCARP, regidora de Seguretat en funcions "Ha estat un desallotjament pacífic que amb una hora s'havia acabat. S'ha fet a través d'un decret de l'alcalde que es va trametre tant als cossos policials com a la fiscalia. I a partir d'aquí algunes persones han estat identificades." Els acampats sabien que aquesta seria l'última nit a la plaça de Catalunya. Alguns, fins i tot, ja havien recollit les tendes de campanya abans que hi arribés la policia. Passades les dues, i tal com estava previst, més de 500 efectius dels Mossos i de la Guàrdia Urbana s'han desplegat a la zona. L'ordre era clara: "Tenen vostès 15 minuts per recollir les seves coses..." S'ha posat així punt final a 40 dies d'acampada. PAULA "No nos va a dar tiempo..." CAMILA "Sabiamos que iba a llegar ese momento. Pero ahora no nos dejan salir..." Després de la confusió inicial, els acampats han anat sortint a poc a poc de la plaça. La majoria ho han fet voluntàriament. Alguns, però, s'hi han resistit tot i que amb el pas de les hores s'han resignat i l'han anada abandonant. La policia ha identificat 163 persones. Un terç ja tenia antecedents policials per desordres públics i desobediència a l'autoritat. MANEL PRAT, director dels Mossos d'Esquadra "Ens hi hem trobat 'homeless', persones amb problemes psíquics i psiquiàtrics..." El dispositiu ja estava previst des de feia tres dies. Ahir a la tarda, però, es va precipitar tot en veure que un grup d'acampats es negava a bandonar la plaça. "En poc menys d'una hora els equips de neteja han desmuntat bona part del campament..." Han fet falta més de 30 camions d'escombraries per emportar-se tota la brossa. Al final, el dispositiu s'ha tancat sense incents. Tot un èxit, segons la conselleria d'Interior. A això hi ha ajudat, sens dubte, l'ampli desplegament. Més de 500 agents per controlar 200 persones. Passades les cinc del matí, el campament del 15-M ja era història.

Cap a les 2 de la matinada, 500 agents dels Mossos d’Esquadra i 150 de la Guàrdia Urbana han acordonat la plaça de Catalunya i han ordenat a la cinquantena de persones acampades que marxessin amb les seves coses en menys de 15 minuts. La majoria ho ha anat fent, mentre els camions de la neteja entraven a la plaça per endur-se’n totes les restes de l’acampada.

Tal com s’havia estat anunciant al llarg del dia, els Mossos d’Esquadra han intervingut de matinada per treure de la plaça de Catalunya la cinquantena de persones que hi seguien pernoctant malgrat que l’assemblea fa dies que havia decidit abandonar aquest espai per traslladar l’acció als barris. El Departament d’Interior ha optat per redoblar els efectius implicats: 80 furgonetes amb uns 500 agents, amb l’objectiu d’assegurar-se que l’operació no se’ls tornava a anar de les mans. En l’actuació també hi han participat uns 150 agents de la Guàrdia Urbana. El perímetre acordonat ha estat més ampli que el 27 de maig: la plaça de Catalunya ha quedat totalment aïllada del passeig de Gràcia, la ronda de Sant Pere i la Rambla de Catalunya, tallades.

Alguns acampats han sortit corrents tan bon punt han vist que hi arribava la policia, però uns 40 s’han assegut al bell mig de la plaça amb la voluntat de resistir. Els Mossos han començat a identificar-los abans de fer-los fora i en poc més d’una hora la majoria ha acabat marxant sense oposar resistència. Els últims han sortit de la plaça en un grup que anava envoltat de policia.

Diversos camions de BCNeta han entrat al centre de la plaça de Catalunya per recollir tot el que els acampats hi havien deixat. Ha calgut també una grua per desmuntar les cabanes que alguns havien instal·lat sobre els arbres.

A les 3.30 h només quedaven a la plaça policia, periodistes i treballadors de la neteja. Entre acampats i altres que s’hi havien apropat a donar-los suport, la policia ha acabat identificant més de 160 persones. Algunes han estat traslladades a la comissaria de les Corts per poder identificar-les.

En començar el desallotjament, hi havia més periodistes i, sobretot, molts més policies que acampats. Els Mossos d’Esquadra han intentat apartar a un cantó de la plaça tots els professionals dels mitjans de comunicació, llevat els de l’Agència Catalana de Notícies, però en pocs minuts tots els periodistes han tornat al punt on s’estava produint el desallotjament. Les persones que no s’han identificat com a periodistes no podien gravar a la plaça.