(Redacció/ACN) La Bústia Ètica i de Bon Govern ha determinat nul de ple dret un acord de l’any 2000 que va establir l’Ajuntament de Barcelona amb el Club Patí Congrés, una entitat esportiva de Sant Andreu, per rebre una indemnització de 798.000 euros. El síndic de greuges, David Bondia, va iniciar la investigació arran de la queixa d’una ciutadana, que actuava en representació d’un altre club esportiu de Sant Andreu, que considerava que hi havia un greuge comparatiu en referència als horaris d´’ús de les instal·lacions. Bondia va detectar irregularitats en el pacte i va traslladar el cas a la Bústia Ètica i de Bon Govern, un organisme de l’Ajuntament pensat per denunciar i investigar possibles casos de corrupció o males pràctiques.

Cessió de terrenys i gestió d’un futur poliesportiu

Els fets es remunten al juny del 1999, quan el club esportiu va proposar cedir gratuïtament al consistori uns terrenys d’interior d’illa no urbanitzables on no podia exercir la pràctica esportiva. A canvi, se’ls cedia gratuïtament l’ús de patis escolars i se’ls condonava l’IBI que el club tenia pendent de pagament. Abans d’inscriure aquesta cessió gratuïta, el març del 2000 es va signar un altre acord entre el regidor de districte i el club esportiu en el qual l’Ajuntament es comprometia que aquest club tindria la gestió d’un futur poliesportiu municipal del barri. “Aquest acord del 2000 contradiu el de 1999, en que es parla de cessió gratuïta. Al del 2000 es parla de cessió condicionada i, per tant, hauria d’haver passat un altre procediment, pel ple, l’alcaldia… que no va fer. A més, el va signar el regidor del districte de Sant Andreu, que no tenia competències per fer-ho”, apunta el síndic, David Bondia.

Aquests acords s’han ratificat diverses vegades al llarg de dues dècades, fins que el 2017, amb l’inici de les obres del poliesportiu municipal del Camp del Ferro, el club esportiu va reclamar el compliment de l’acord que comprometia la gestió d’aquest equipament esportiu. Segons explica la Sindicatura, davant la “impossibilitat legal” de complir amb l’acord, l’Ajuntament va decidir, el 2019, indemnitzar el club amb 798.000 euros, continuar amb l’ús gratuït de les pistes i assignar-li l’ús preferent del Camp del Ferro.

Acord nul i recomanacions no vinculants

Ara, però, la Bústia Ètica i de Bon Govern ha considerat nul de ple dret l’acord del 2000 i els successius. A més, ha fet diverses recomanacions, no vinculants, al consistori, com restaurar la legalitat en relació amb les causes considerades nul·les, demanar al club el retorn dels diners cobrats i retirar la resta d’acords amb el club. El síndic de greuges de Barcelona ha destacat la “desproporció” en la compensació al club i ha lamentat la manca de resposta municipal quan va actuar d’ofici. Ara, alerta que estaran amatents a les actuacions de l’Ajuntament. “Tot plegat està contaminat per un procediment irregular, el del 2000, i es basa en què els dos pactes estan vinculats però no hi ha res que ho estableixi”, afegeix Bondia.

L’Ajuntament no reclamarà ara per ara la indemnització pagada

Segons explica l’Ajuntament, a hores d’ara s’està analitzant en detall la recomanació de la Bústia Ètica i recorda que no és de compliment obligat. Tanmateix, fonts municipals asseguren que de moment no està previst reclamar que el Club Patí Congrés torni la indemnització, perquè el dictamen no ha tingut en compte alguns aspectes clau. Per començar, apunta que encara hi ha un contenciós administratiu obert i pendent de sentència. A més, recorda que en un recurs anterior sobre la distribució d’hores d’ús de la pista, la sentència va donar la raó a l’Ajuntament. Sobre aquest punt, el síndic rebat que la resolució deixa de banda la qüestió plantejada al contenciós-administratiu, el del repartiment de les hores al poliesportiu. Per tant, el dictamen no influeix en aquest procés.

Per altra banda, el consistori al·lega que la nul·litat de ple dret de tot l’acord només es pot fer amb la intervenció de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat i, com que no és el cas, la nul·litat no és ferma. També considera que l’actuació del consistori “es guia sempre pels principis de no enriquiment sense causa i de confiança legítima, fet que podria estar en dubte en cas que l’Ajuntament decidís reclamar el retorn d’aquest import de 800.000”.

El club implicat, sorprès

El Club Patí Congrés s’ha mostrat sorprès davant la notícia i ha explicat que confiaven en el criteri de l’Ajuntament per tota la tramitació. Ara, diuen, han d’estudiar la resolució de la Bústia Ètica i de Bon Govern per poder-la valorar.