El poliesportiu municipal Camp del Ferro, ubicat a la Sagrera i en marxa des de mitjans del 2020, ha rebut diversos reconeixements internacionals. L’últim és el premi ArchDaily 2022 en la categoria d’equipament esportiu que atorga una plataforma mundial formada per arquitectes i membres del sector. S’ha valorat que el complex, de 7.237 metres quadrats, inclou tres pavellons poliesportius i s’ha construït amb sistemes d’alta eficiència energètica.

Pistes soterrades i materials sostenibles

El complex té tres pistes per a la pràctica d’esports diversos, tot i que des de l’exterior sembla que només en tingui una, perquè dos dels pavellons es troben soterrats. La coberta d’un, de fet, és la plaça que dona accés a l’equipament i permet integrar-lo amb l’entorn. Segons els arquitectes, les dues pistes soterrades afavoreixen que es minimitzi la pèrdua tèrmica.

En aquesta línia, l’eficiència energètica també s’aconsegueix a través dels materials, com els maons, i tècniques empreades. “L’edifici està ple de finestres, portes, que permet fer ventilacions encreuades, tenir ventilació natural i que les condicions de salubritat millorin” explica Joan Carles Navarro, arquitecte de l’estudi AIA, un dels que va participar en el projecte.

El primer poliesportiu català amb certificat de sostenibilitat Leed Gold

La sostenibilitat és una característica d’aquest equipament esportiu i ha servit per obtenir la certificació Leed Gold. Segons Joan Carles Navarro, a Catalunya són el primer edifici esportiu amb aquest reconeixement tan difícil per a una arquitectura tan voluminosa. L’equipament també va rebre el tercer premi IAKS 2021 que dona l’IAKS junt amb el Comitè Olímpic Internacional.

Hi passen un miler de persones cada dia

El poliesportiu Camp del Ferro era un equipament molt reivindicat pel veïns. Feia dècades que diverses entitats arrelades al territori esperaven unes instal·lacions esportives on poder desenvolupar les seves activitats. Tot i que la pandèmia els va obligar a obrir més tard, segons els gestors, uns 700 usuaris fan ús de les pistes, a més dels infants d’uns cinc centres educatius.

Com a instal·lació fan activitats com ara manteniment per a la gent gran, ball modern i pilates. Les entitats que apleguen són d’hoquei patins i en línia, judo, handbol, futbol sala, bàsquet i patinatge artístic. A més, els propers mesos s’obrirà el servei de restauració que completarà l’oferta prevista abans de la pandèmia.