Gairebé un mes després que l’Ajuntament de Barcelona denegués la concessió del Port als promotors de l’Hermitage, les posicions continuen igual d’enrocades entre els socis de govern a la ciutat (BComú i PSC). Així s’ha evidenciat al ple ordinari de juny en què uns i altres han defensat posicions diferenciades. El debat l’ha propiciat ERC, que ha fracassat en l’intent de reprovar el govern en aquest tema i intentar que l’Ajuntament expropiï al Port els terrenys de la nova bocana.

Sanz confia en Calvet per aturar el projecte

La tinenta d’alcalde Janet Sanz (BComú) confia en el nou president del Port de Barcelona, Damià Calvet, per trobar una alternativa a l’Hermitage. “Tinc confiança per obrir una nova etapa i decidir què fer en la nova bocana”, ha dit Sanz, que manté molt bona relació personal amb Calvet, amb qui va pactar la connexió del tramvia per la Diagonal. Al seu torn, el socialista Xavier Marcè ha defensat l’aliança Hermitage-Port com “una extraordinària oportunitat” que espera que es concreti “en els propers dies”.

Alerta pel cost d’indemnitzar els promotors

En el debat, ha sobrevolat també l’ombra d’una possible judicialització del cas per part dels promotors si el projecte no tira endavant. Segons ha avançat ‘La Vanguardia’, la indemnització podria situar-se entre els 100 i els 150 M € a costa de l’Ajuntament. “Tenim les de perdre si el contenciós tira endavant”, ha advertit Jordi Martí (Junts) al plenari. També des de Ciutadans i el PP s’ha alertat del cost de judicialitzar el debat. Manuel Valls (BCN Canvi) ha acusat Sanz d’equivocar-se perquè “no té projecte”.

“Hem d’evitar que això es converteixi en un contenciós”, ha afegit Ernest Maragall (ERC). El líder republicà ha defensat, sense èxit, una proposta per reprovar l’acció de govern en aquest tema i instar l’Ajuntament a negociar amb el Port l’expropiació dels terrenys de la nova bocana. Tot i pactar una esmena amb el govern per rebaixar el to de la reprovació, el PSC no ha li ha donat suport i, per això, Maragall ha retirat l’esmena en l’últim minut i ha abocat BComú a votar-hi també en contra, com tots els grups.