La formació anticapitalista considera que no poden condicionar la seva “acció política a l’acció repressiva de l’Estat”. En un comunicat, la CUP assegura que Espanya està utilitzant la justícia per influir en el procés català, i que per aquest motiu “cal coordinar l’acció antirepressiva perquè ens faci més fortes políticament”. No obstant això, afegeix que “això no significa fer política a cop de citació del jutge Llarena“. Per últim, el partit independentista recorda que la convocatòria del ple d’investidura va ser una decisió de JxC i ERC.

El líder de la CUP, Carles Riera, ja havia avisat aquest dijous al matí que si hi havia un acord “nítidament republicà” seria “molt més fàcil” canviar de l’abstenció al vot favorable a la investidura de Jordi Turull. En el text que els cupaires van enviar a les bases aquest dimecres a la nit, no veien avenços en el republicanisme, però afirmaven que investir Turull donaria continuïtat a l’1-O.

Malgrat això, han decidit mantenir l’abstenció dels quatre diputats, i obliguen així a votar Jordi Turull en una segona volta, que, com a molt aviat, s’hauria de fer dissabte. La CUP ha fet pública la seva decisió menys de mitja hora abans de l’inici del ple exprés, convocat per Roger Torrent a última hora d’aquest dimecres, per investir Jordi Turull. El president del Parlament va convocar-lo per a aquest dijous per tal que el número quatre de JxC sigui investit president de Catalunya abans que vagi a Madrid, on aquest divendres està citat al Tribunal Suprem juntament amb altres representants polítics, per tal que el jutge Pablo Llarena decideixi si han de seguir en llibertat provisional o bé els envia, de nou, a presó preventiva.

La segona volta serà possible?

Investir-lo en segona volta és ara més complicat, ja que s’haurà de fer dos dies després de la primera votació, fet que obliga la cambra a votar la investidura dissabte.

Tot i així, Jordi Turull podria no ser-hi present, ja que aquest divendres està citat a Madrid i podria entrar a presó preventiva si així ho decideix el jutge Llarena.

Malgrat que JxC i ERC sumen 66 diputats i només serien necessaris dos vots cupaires favorables, la situació actual, amb Carles Puigdemont (JxC) i Toni Comín (ERC) fora de Catalunya i sense possibilitat de delegar el vot (ho va decretar el TC com a mesura cauterlar), feia necessaris els altres dos vots dels anticapitalistes per sumar 68 vots a favor de Jordi Turull, el llindar en què se situa la majoria absoluta de la cambra.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a