La coordinadora nacional del partit, reunida al Centre Cívic de Sant Pere de Terrassa, ha fixat la posició definitiva que tindrà la formació d’esquerres sobre el referèndum. Finalment s’ha imposat, per 85 vots, avalar el text que va proposar l’executiva i rebutjar el text que reclamava més implicació (29 vots). El document que rebutjava totalment donar-hi cap mena de suport s’ha retirat.

D’aquesta manera, els comuns han ratificat la posició oficial de la formació, que encapçalen Xavier Domènech i Ada Colau, i donaran suport a l’1-O entenent-lo com una mobilització pel dret a decidir, però “no com a un referèndum amb garanties”. En declaracions als mitjans, el coordinador general de la formació, Xavier Domènech, ha dit que la del Govern “no és una proposta de resolució de conflicte”, sinó “d’afirmació de sobirania de Catalunya i del dret a decidir enfront de la negativa del PP”.

Els comuns han posposat la decisió sobre si faran una crida a la participació. Un debat que, segons ha explicat Domènech, es farà més endavant. En canvi des de Podem Catalunya, amb Albano Dante Fachin al capdavant, sí que van fer un pas més aquest divendres per anunciar que duran a terme una campanya per cridar al debat, a la participació i a la votació considerant-lo com a “protesta ciutadana”.