Després d’anys de negociacions i de la bona sintonia mostrada els últims mesos entre el club i l’Ajuntament, el projecte d’Espai Barça —a les Corts— s’apropa a fer-se realitat. “És una assignatura pendent de resoldre per convertir aquest espai en ciutat”, ha dit Janet Sanz. A banda de la gran zona verda i el soterrament del pàrguing (3.200 cotxes, 1.000 motos i 700 bicis), es preveu la reurbanització de tots els carrers del perímetre del Camp Nou i s’implantaran carrils bici. Totes aquestes actuacions les finançarà íntegrament el Barça, amb un cost aproximat de 122 milions d’euros.

El nou aparcament d’autocars soterrat serà de 50 places inicialment, amb previsió d’ampliar-lo a 70. A més, es reordenarà el carrer de Menéndez Pelayo per habilitar l’aparcament de 60 autocars els dies de partit. Tot plegat permetrà recuperar la plaça Bederrida com a parc ciutadà. Segons la proposta del govern municipal, el Barça col·laborarà en el finançament del transport públic amb 173.490 € anuals i es crearan tres línies de bus llançadora fins a les parades de metro i FGC de Sants Estació, Espanya i Sarrià.

Proposta del govern municipal per a l'Espai Barça

S’hi farà un hotel de 160 places

Més enllà dels espais que s’obriran a l’ús públic, el projecte d’Espai Barça també preveu la construcció d’edificis a l’espai que quedi lliure on ara hi ha el Palau Blaugrana (la cantonada entre el carrer d’Arístides Maillol i l’avinguda de Joan XXIII). D’una banda, s’hi ubicaran els serveis d’administració del club (amb un sostre de 18.000 m2) i, de l’altra, es reserven un màxim de 30.000 m2 de sostre per a comerços, restaurants i un hotel (que tindrà una superfície màxima de 10.000 m2 i 160 places).

La proposta que ha presentat el govern municipal passarà el primer tràmit a la Comissió d’Urbanisme de la setmana vinent. Després s’obrirà un període de tres mesos d’exposició pública, i la previsió és que el ple en faci l’aprovació definitiva a finals d’any. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que la proposta “és una bona base per assolir un acord que satisfaci totes les parts”, en referència al Barça.

El Barça avala la proposta

En un comunicat, el FC Barcelona ha dit que el document del govern municipal “recull la proposta final del club”. El comissionat de l’Espai Barça, Jordi Moix, ha dit que estan “molt satisfets amb aquest nou pas”, ja que culmina “molts mesos d’intensa feina” amb tècnics del club, de l’Ajuntament i representants veïnals. Moix assegura que la inversió que l’Ajuntament ha xifrat pel Club s’inclou en els 600 M € de pressupost de tot l’Espai Barça, excepte el cost d’urbanització de carrers (28 M €), que es compensaran amb l’aprofitament urbanístic dels edificis d’oficines i l’hotel.