En la primera sessió, la comissió avaluarà l’estudi informatiu que va aprovar de forma inicial l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i que conclou que la millor proposta per unir les dues xarxes del tramvia és fer-ho per l’avinguda Diagonal. En les següents sessions s’abordarà: la intervenció en l’espai urbà, l’impacte sobre la mobilitat, l’anàlisi cost-benefici i l’anàlisi multicriteri, i el model de gestió. El calendari fixa també una última sessió, la sisena, per al debat de conclusions.

En cada reunió de la comissió, que seran públiques, el govern municipal presentarà un informe. Un cop establert el calendari, els grups municipals poden ara proposar els compareixents que creguin oportuns. Caldrà decidir també si les conclusions s’eleven al ple o a una comissió del plenari. Gerard Ardanuy ha explicat a betevé que la comissió vol “clarificar les posicions dels grups municipals” i creu que pot ajudar a construir un consens que ara no hi és.

Aquesta comissió es va crear a proposta del grup Demòcrata i es va aprovar per unanimitat al ple del mes de març.  Després de l’estudi informatiu que va aprovar l’ATM, el govern municipal ja va anunciar que aquesta comissió d’estudi seria una bona eina per trobar el consens polític a l’entorn del tramvia.