El Comitè d’Ètica de l’Ajuntament ha reprovat l’exregidora de Ciutat Vella Gala Pin per haver infringit el codi ètic municipal. Els fets, denunciats per Junts per Catalunya davant del comitè, es remunten a principis del 2020, quan Pin (sis mesos després d’haver deixat l’Ajuntament) va ser contractada per la Fundació Goteo. Es dona el cas que aquesta fundació va rebre tres subvencions per valor de 287.000 € atorgades per la Comissió de Govern de l’Ajuntament i l’Institut de Cultura (ICUB), entre el 2017 i el 2018.

Segons la resolució del Comitè d’Ètica –que ha fet públic Junts aquest dimecres– Gala Pin “no podia ser contractada per la Fundació Goteo pel fet d’haver participat en decisions […] que afectaven la fundació” i, per això, el comitè recomana a l’exregidora que “en el futur tingui més cura de respectar les limitacions a les activitats” que es poden exercir després d’haver marxat de l’Ajuntament. De fet, el codi ètic de Barcelona diu que han de passar dos anys fins a poder prestar serveis en entitats privades beneficiades de decisions del govern.

El document també exposa les al·legacions fetes per l’exregidora dels comuns. La principal, que no va incomplir el codi ètic perquè “no va tenir una relació directa en la concessió de les subvencions” a la Fundació Goteo. A més, Pin va al·legar que impedir contractacions “com la que és objecte de disputa, afectaria el dret al treball i seria una mesura desproporcionada”. L’exregidora va deixar de treballar per Goteo l’agost del 2020.

Junts hi veu “portes giratòries” i BComú ho nega

El portaveu del Grup Municipal de Junts, Jordi Martí Galbis, ha assegurat que el comitè ha constatat “un cas flagrant de portes giratòries” i ha recordat que, davant dels primers indicis, l’alcaldessa Ada Colau va defensar acèrrimament Pin: “És un toc d’atenció a Colau. L’instem a rectificar i a demanar disculpes”.

Per la seva banda, però, el regidor de Presidència, Jordi Martí Grau (BComú), ha descartat de totes totes que es pugui parlar de portes giratòries perquè Pin va treballar sis mesos per Goteo i no es va enriquir: “És quasi insultant, no és només exagerat, sinó està fora de qualsevol mesura”, ha dit pocs minuts després que Junts fes públic l’informe del Comitè d’Ètica.

Tot i que Martí Grau ha admès que “haurem d’analitzar amb més detall” la resolució, ha avisat que hi ha “un excés” a plantejar que tots els regidors tinguin la mateixa implicació en les decisions dels òrgans col·legiats (com la Comissió de Govern o els plenaris). També ha carregat contra Junts per parlar de portes giratòries, quan “hi ha algun regidor condemnat penalment pels jutjats”, en referència a Antoni Vives (regidor de govern durant el mandat de Xavier Trias).