El govern del PSC de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, reactivarà al setembre la maquinària perquè ERC entri a l’executiu. Ho farà un mes després que el socialista Salvador Illa fos investit president de la Generalitat —gràcies a un pacte amb ERC— i tres mesos més tard que els republicans de Barcelona intentessin per primera vegada consultar les bases del partit sobre un acord de govern a la ciutat amb Jaume Collboni.

“Estic convençuda que, amb la tornada de l’agost, la normalitat també tornarà al dia a dia. I això vol dir [recuperar] converses en l’àmbit de Barcelona amb qui tingui ganes de construir un govern progressista“, ha assegurat dimarts la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, des d’un acte a la cotxera del Triangle de TMB.

La consulta a les bases d’ERC, en espera

El 13 de juny, la cúpula de la Federació d’ERC-Barcelona va convocar una consulta a la militància perquè validés o rebutgés el preacord de govern PSC-ERC que, hores abans, havien presentat Eva Baró i Jordi Coronas. Ara bé, l’assistència de militants va superar de llarg l’aforament de la sala que s’havia triat per fer la consulta i, com a conseqüència, ERC va decidir ajornar “sine die” la votació.

Des d’aquell dia, el preacord de govern es troba en punt mort. Part de l’explicació la tenien les negociacions a l’altra banda de la plaça de Sant Jaume: Salvador Illa (PSC) necessitava sí o sí el suport d’Esquerra —i dels comuns— per superar la investidura. A principis d’agost, les bases d’ERC d’àmbit català van avalar fer Illa president de la Generalitat.

Un cop resolt l’escenari català, caldrà veure quan tant ERC com el PSC organitzen consultes a llurs militàncies sobre l’acord a dues bandes a Barcelona.

Colau, més a prop d’entrar al govern?

Així com els comuns han estat imprescindibles perquè Illa obtingués la majoria absoluta en la investidura, BComú també pot tenir la clau perquè Collboni arribi a la majoria al plenari —el PSC i ERC sumen 15 regidors, sis per sota de la majoria. Ara bé, si no hi ha un gir de 180 graus, Ada Colau ho té complicat per entrar al govern de Jaume Collboni. Laia Bonet ha assegurat que l’executiu seguirà fent exactament el mateix que ha fet fins ara; és a dir, negociar l’ampliació del govern només amb Esquerra.