La Federació de Barcelona d’ERC ha decidit ajornar la votació per votar sobre el principi d’acord perquè ERC entri al govern municipal del PSC. La decisió l’ha pres la comissió organitzadora del congrés extraordinari on s’havia de fer la votació, en veure que l’assistència de militants (uns 500) ha sobrepassat l’aforament de l’Orfeó Martinenc, de 270 persones a la sala principal i unes 60 més a una sala annexa.

L’ajornament del congrés s’ha decidit a les 19:45 h –tres quarts d’hora més tard de quan havia de començar– i l’única raó que ha donat la comissió organitzadora de la decisió ha estat “garantir que no es vulnera el dret a vot de cap militant“.

Ajornament sine die

Ara per ara, la comissió organitzadora no s’ha marcat cap termini per tornar a convocar el congrés extraordinari per debatre i votar el pacte de govern amb el PSC de l’alcalde, Jaume Collboni. Això sí, caldrà trobar un emplaçament més gran i haurà de gestionar el malestar que s’ha respirat a les portes de l’Orfeó Martinenc, sobretot per part dels militants de base partidaris de no fer govern amb Collboni.

Ni la Federació d’ERC a Barcelona (liderada per Eva Baró) ni el Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament (encapçalat per la presidenta, Elisenda Alamany) no han volgut fer cap declaració pública ni tampoc cap lectura política de l’ajornament. Entre els militants cridats a votar també s’han vist els consellers en funcions Joan Ignasi Elena i Ester Capella i l’exlíder d’Esquerra a Barcelona, Ernest Maragall.

“La militància té l’última paraula”… o no

Aquest dimecres, la presidenta de la Federació d’ERC a Barcelona, Eva Baró, i el portaveu adjunt del Grup Municipal, Jordi Coronas, van presentar davant dels mitjans de comunicació les línies mestres del preacord amb el PSC. Van defensar que és “un molt bon acord” i que ERC entraria al govern per assumir responsabilitats en “àrees prioritàries”, com la llengua catalana, el turisme i els drets socials. Ara bé, no van especificar com es traduiria al cartipàs municipal, tot i que s’ha filtrat que els republicans es quedarien amb dues tinències d’alcaldia i tres regidories de districte.

Baró també va insistir que el pacte s’ha teixit a Barcelona, sense tenir en compte els resultats de les eleccions catalanes del 12-M ni les europees del 9-J, i que s’ha fet “informant minut a minut” la cúpula d’ERC, d’àmbit nacional, i que “la militància té l’última paraula”.

Ara bé, les darreres hores també han sortit a la llum veus crítiques dins del partit amb la votació del pacte amb el PSC a Barcelona. De fet, ha transcendit que l’executiva nacional de la formació ha avisat la Federació de Barcelona que el preacord amb Jaume Collboni podria incidir en les negociacions per una investidura a la Generalitat de Catalunya. Els reglaments interns d’ERC no deixen clar si l’executiva nacional podria acabar tenint l’última paraula real sobre el pacte a Barcelona.