Nous contenidors Barcelona

El Grup Municipal de TriasxBCN ha demanat al govern de l’alcalde, Jaume Collboni, quan començarà a retornar els imports cobrats per la taxa de residus, que va tombar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en sentència de juny de l’any passat. El regidor portaveu, Jordi Martí Galbis, ha registrat dues preguntes a l’Ajuntament en què reclama també si el consistori ha previst modificar l’ordenança que regula aquesta taxa perquè permeti “tributar en funció de la generació de residus i de les bones pràctiques en la separació”.

El TSJC, en una sentència del 30 de juny del 2022, va declarar la nul·litat de la taxa per serveis de recollida de residus municipal aprovada el març del 2020 pel govern d’Ada Colau i el PSC, i amb els vots també d’ERC, i que des del juliol d’aquell any es va començar a cobrar dins la factura de l’aigua i en funció del consum d’aquest subministrament. Al seu moment, Junts va votar en contra d’aquesta iniciativa al·legant que la taxa no tenia en compte la generació de residus i que, per tant, desincentivava el reciclatge.

Segons ha expressat Galbis, que ha demanat la retirada definitiva de la taxa, “en res millora el reciclatge, ni afavoreix l’economia circular ni la sostenibilitat ambiental”. El grup municipal també recorda que la Unió Europea recomana no vincular la generació de residus i el reciclatge al consum d’aigua. “Aquesta taxa destrueix el principi de ‘qui contamina paga’, pagues el mateix tant si separes com si ho llences tot al rebuig”, ha manifestat el portaveu.

Barcelona rebutja retornar els diners cobrats amb la taxa de residus que ha anul·lat el TSJC
El regidor Eloi Badia recorda que la taxa és “vigent i vàlida” fins que el Suprem no resolgui el recurs que hi presentarà l’Ajuntament per defensar el tribut

La sentència del TSJC va concloure l’any passat que el tribut és nul perquè l’Ajuntament el va justificar a través d’un informe tècnic genèric, sense concretar la imputació dels costos dels residus totals a cada llar. La sentència també va deliberar que tampoc s’hi explica quin és el criteri per calcular l’import de les quotes corresponents a les diferents categories.