Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona han votat a favor perquè el Ple atorgui la Medalla d’Or al Mèrit Cultural als dibuixants Francisco Ibáñez i Miguel Gallardo. Per a aquest últim, mort aquest dilluns als 66 anys. l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tingut unes paraules especials amb les quals s’ha emocionat enmig de la sessió. “Vaig poder-li dir personalment que li atorgaríem aquesta medalla i li va fer moltíssima il·lusió. Com a alcaldessa i amiga, crec que té mèrits sobrats”, ha dit, tot aprofitant per recordar la seva figura i acomiadar-se amb emoció de l’artista: “M’acomiado de tu, Miguel, Miguelín, Miguelón. No t’oblidarem, capità”.

Colau ha recordat algunes de les obres més mítiques del dibuixant Gallardo, com ‘Makoki‘. També ha destacat ‘Maria y yo‘, amb la qual l’artista explica la història de la seva filla i fa pedagogia sobre l’autisme i la salut mental per “dignificar” aquests trastorns. L’obra ha estat reconeguda internacionalment.

Colau ha explicat que aquest mateix dijous, familiars i amics van poder-li fer el darrer comiat després de la seva mort. “Et vam acomiadar en un acte preciós, amb riures, llàgrimes, poesia i rock-and-roll. Tenies el taüt més bonic que s’hagi vist mai, ple de dibuixos i escrits preciosos i amb moltíssim amor”. L’alcaldessa ha volgut aprofitar les últimes paraules de la seva intervenció per desitjar-li un “bon viatge“.

Unanimitat en els elogis dels grups a l’Ajuntament

Tots els grups de l’Ajuntament de Barcelona han donat suport a la concessió de la medalla per a Miguel Gallardo i han tingut paraules d’elogi i record per al referent del còmic. La regidora d’ERC, Gemma Sendra, assegura que el dibuixant ha estat un “activista cultural importantíssim” i demana una millor atenció al sector del còmic. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha demanat evitar que alguns reconeixements arribin “tan tard”, quan la persona premiada ja ha mort. Ha destacat la “Barcelona canalla” que es podia veure en les seves obres i assegura que publicacions com ‘Makoki’ eren “diversió i llibertat”.

Des de Junts, Neus Munté ha reivindicat el seu “fem compromís” amb les persones amb discapacitat i també lamenta que el guardó “arribi una mica tard”. Paco Sierra (Cs) se suma als elogis a Gallardo pel seu reconeixement a “les persones amb més dificultats” i el popular Josep Bou ha destacat el seu “humanisme actiu“. Óscar Benítez (Valents) li ha desitjat un “molt bon camí” i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, assegura que deixa un llegat “en l’àmbit psicològic”.