El govern ha començat a marcar territori en el debat turístic. El plenari ha aprovat de forma definitiva el pla que congela els pisos turístics a la ciutat. Hi havia pressa per aprovar-lo perquè al maig acabarà la moratòria de llicències i, sense pla, el govern temia noves peticions. Això ha condicionat el vot de grups com CiU i ERC, que, tot i no compartir el text, s'han acabat abstenint. JORDI MARTÍ, regidor de CiU "Avui sobretot el que estan fent vostès és un xantatge, un xantatge polític als grups del plenari". JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "Coincidim amb altres grups que ens trobem en una votació incòmoda, molt incòmoda. No desitjada." C's i la CUP també s'han abstingut i el PP hi ha votat en contra en un debat que ha derivat en com s'han de regular els pisos turístics. KOLDO BLANCO, regidor de C's "Regular no es prohibir. Nosotros defendemos una regulación sensata." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Además, introducen oficialmente ya el fundamentalismo antiturístico." MARÍA JOSÉ LECHA, presidenta del Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona "Els HUTS han de desaparèixer. L'habitatge és per viure, no per fer negoci. Considerem que és una gran oportunitat que ha perdut el govern." JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "El que ha fet aquest govern no és improvisar, al contrari. És treballar des del minut zero per poder desenvolupar una normativa que posés ordre". Unes explicacions que només han convençut el PSC. DANIEL MÒDOL, regidor del PSC "Ens seria molt còmode abstenir-nos per no mullar-nos, però nosaltres volem regulació. Votarem a favor, volem donar aquest vot de confiança en el govern." "L'únic vot a favor del PSC s'interpreta també com una escenifiació de la bona sintonia entre els socialistes i Barcelona en Comú, que fa setmanes que negocien un acord de govern. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia."

El govern tenia pressa per aprovar aquest pla defintivament perquè el mes de maig acabarà la moratòria de llicències de pisos turístics i no es pot prorrogar. L’executiu no volia que mentre no s’aprovi el pla més global d’allotjaments turístics hi hagués un buit legal que fes aflorar noves llicències sense control. El document ve heretat del mandat anterior i, per a l’aprovació definitiva, el govern hi ha introduït canvis que lliguen amb el pla d’allotjaments turístics. “Hem fet un pla coherent perquè quedi integrat en el pla global quan s’aprovi”, ha dit la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz.

Des de CiU, el regidor Jordi Martí ha acusat el govern de fer “xantatge” perquè si el pla no s’aprovés “hi hauria un diluvi de pisos turístics que agreujaria el problema”. Per això ha justificat l’abstenció de CiU, com també ha fet Ciutadans. El regidor Koldo Blanco ha dit que se sent “coaccionat” pel govern amb aquest pla, i ha reclamat una “regulació sensata i no una prohibició” de pisos turístics. El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha admès que el punt era “una votació incòmoda” i ha demanat al govern “que aprengui la lliçó de com s’han de fer les coses”.

El regidor del PSC Daniel Mòdol ha defensat el vot favorable dels socialistes al pla perquè es tracta d’un vot “burocràtic”. “Seria còmode fer una abstenció, però volem regulació i fem un vot de confiança”, ha dit. Des del PP, Xavier Mulleras ha posat en dubte la validesa del pla perquè té diferències amb l’aprovat inicialment en el mandat anterior, i ha acusat el govern de posar en marxa el “fonamentalisme antiturístic”. María José Lecha, de la CUP, ha dit que “el govern ha perdut una gran oportunitat” en el debat turístic i ha afirmat que zonificar els pisos turístics traslladarà els problemes però no els arreglarà.

La tinenta d’alcalde d’Urbansime, Janet Sanz, s’ha defensat de les crítiques i ha dit que en el mandat anterior “es van fer moratòries per no fer res”. “El que hem fet no és improvisar, és treballar per tenir una normativa”, ha sentenciat Sanz, que ha afirmat que l’acció de govern ha volgut resoldre un “nyap”.