Segons publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, el Consorci d’Educació de Barcelona canvia de president: la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, relleva des d’aquest dimecres Lluís Baulenas. Assumeix, així, la màxima responsabilitat sobre les accions de l’organisme, unes setmanes abans de l’1 d’octubre. En un comunicat, la Generalitat explica que Ponsatí assumeix la presidència “per poder participar activament en la gestió executiva de l’organisme responsable de l’ensenyament  ciutat”.

El canvi arriba quan l’Ajuntament de Barcelona encara no ha aclarit si cedirà locals perquè pugui celebrar-se el referèndum. L’alcaldessa, Ada Colau, va demanar a Carles Puigdemont que es garantís que no es posarà en risc la institució ni els funcionaris. Amb el moviment al capdavant del Consorci, es podria donar l’ordre d’obrir els col·legis sota la responsabilitat de Ponsatí. De fet, Colau ha afirmat en una entrevista a RAC1 que la consellera va informar-la del relleu, que es fa “per motius obvis”.

Lluís Baulenas era president del Consorci d’Educació des del juliol. Va prendre el relleu de M. Jesús Mier, que va deixar el càrrec després que Clara Ponsatí substituís Meritxell Ruiz al capdavant del departament d’Ensenyament. La presidència del Consorci, un ens participat al 60 % per la Generalitat i al 40 % per l’Ajuntament, l’ocupa el secretari general de la conselleria. De fet, Baulenas es manté com a número 2 de Ponsatí a Ensenyament.