Per 48 vots a favor, 12 en contra i 10 abstencions, els Bandarres van decidir fa unes setmanes declarar-se com entitat independentista. Un posicionament oficial, però, que no implica un gran canvi en el si de la colla. “Si ja érem catalanistes, ara som independentistes”, afirmen els Bandarres en un escrit al ‘Tornaveu’ en què recorden les mostres públiques de la societat catalana a favor de l’estat propi el passat 11 de setembre. Diuen que, tot i no ser una associació política, no poden ser aliens a aquesta reivindicació sobiranista: “No fem política, fem castells. Però no som apolítics”, conclouen.

La decisió dels Bandarres és un fet gairebé inèdit entre les colles castelleres. Només gairebé, perquè no són els únics que s’han posicionat en aquest sentit. Fa uns mesos que els Xiquets de l’Esquerra Independentista van començar a assajar a Barcelona. Més que una colla, és un grup casteller format per membres d’altres entitats i que participen en actes organitzats per moviments i organitzacions independentistes.

Un debat que les colles no acaben d’arrencar

Però entre les colles clàssiques, el debat intern identitari no havia arribat mai tan lluny. Sí que hi ha hagut colles que han mostrat el seu posicionament polític afegint-se darrerament a l’Assemblea Nacional Catalana, com és el cas de la Colla Jove de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls o els Castellers de Vilafranca, que van actuar davant la capçalera de l’ANC durant la manifestació de l’11 de setembre. L’ANC, precisament, té un grup sectorial dedicat exclusivament als castellers. Tot i que individualment sí que s’hi han afegit membres de colles castelleres, no han tingut la mateixa sort pel que fa a entitats. Després de tot l’auge independentista, l’assemblea sectorial comença ara la veritable feina de contactar i convèncer entitat per entitat. I és que, com admet Josep Domènec, impulsor de la sectorial i representant de l’ANC a Valls-Alt Camp, bressol casteller, les colles encara són “reticents a l’hora de definir-se políticament”.

Això sí, com a mostra de la cultura popular catalana, els castells han estat molt vinculats al sentiment sobiranista i Barcelona, amb sis colles locals, no n’és una excepció. Durant la diada castellera de la Mercè, per exemple, hi va haver mostres a favor de la independència, ja fos el clam esporàdic a la tercera ronda de diumenge, durant l’actuació de les colles convidades o quan es va desplegar una estelada gegant a la plaça de Sant Jaume, el dilluns de la Mercè durant l’actuació de les colles locals.

De fet, les sis colles barcelonines, així com la Coordinadora de Colles Castelleres de la Ciutat de Barcelona, es van adherir com entitats a la plataforma Barcelona Decideix, l’any 2011. Una mostra de l’existència de les inquietuds polítiques a les colles i que el debat identitari és molt viu entre la societat catalana.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a