Francesc Homs encapçalarà aquesta nova conselleria: la de la Presidència, i es converteix així en l'home fort del govern i encarregat d'internacionalitzar la consulta d'autodeterminació. Per això assumirà, entre altres funcions, l'acció exterior de la Generalitat, una àrea que fins ara pertanyia a Joana Ortega, que es manté com a vicepresidenta i titular de Governació. Hi ha tres departaments més on s'incorporen cares noves. El de Territori i Sostenibilitat recau en Santi Vila, alcalde de Figueres, de perfil clarament independentista. Al capdavant de Justícia hi haurà Germà Gordó, un dels col·laboradors més estrets de Mas, que fa un pas endavant i entra al govern en el lloc de Pilar Fernández Bozal. Josep Lluís Cleries és un altre dels noms que surt de l'executiu, i el substituirà Neus Munté, una llicenciada en dret que ha fet carrera professional a UGT. En el nou executiu també hi haurà un canvi de carteres: Felip Puig deixarà Interior per passar a liderar la conselleria d'Empresa i Ocupació. El lloc vacant l'ocuparà Ramon Espadaler, d'Unió Democràtica, que ja va ser conseller, en aquest cas de Medi Ambient, en l'últim govern de Pujol. Finalment, hi ha cinc departaments que es mantenen. Els qui més han sofert les retallades seguiran defensant les polítiques d'austeritat en el nou mandat: Andreu Mas-Colell a Economia, Irene Rigau a Ensenyament i Boi Ruiz a Salut. També continuaran Ferran Mascarell al capdavant de Cultura, i Josep Maria Pelegrí a Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Tots ells prendran possessió aquesta mateixa tarda i es posaran a treballar. Aquest és, doncs, un govern amb caire més polític que no pas l'anterior, en què la idea del govern dels millor va afavorir la incorporació de perfils més tècnics.

Després de tancar-se a Palau durant gairebé tot el dia de Sant Esteve, finalment Artur Mas ha escollit els noms dels consellers amb qui afrontarà el repte d’aquest nou mandat. Serà una legislatura marcada per la qüestió econòmica i també per la consulta d’autodeterminació prevista per a 2014. Tot això, al costat d’un soci, ERC, que garanteix estabilitat però es manté fora de l’executiu, i amb un Govern espanyol, que mira amb recel les aspiracions nacionals de Catalunya. Per això el president de la Generalitat tindrà al costat un govern més polític.

Noves incorporacions

Estarà format per 12 conselleries (fins ara n’hi havia  11). Els  canvis principals es produeixen a la conselleria d’Interior, que passa a mans d’Unió Democràtica en la figura de Ramon Espadaler. Una altra nova incorporació és la de Neus Munté, diputada de Convergència Democràtica i nova consellera de Benestar Social i Família. L’alcalde de Figueres, Santi Vila, serà el titular de Territori i Sostenibilitat i el fins ara secretari del govern, Germà Gordó, estarà al capdavant de la conselleria de Justícia.

Les retirades

Pel que fa a les baixes, hi ha hagut la retirada de Lluís Recoder a petició pròpia, que ja fa uns dies va anunciar que es volia dedicar a activitats professionals. També deixen de formar part del nou govern Josep Lluís Cleries, fins ara titular de Benestar i Família; Pilar Fernández Bozal, de Justícia, i Francesc Xavier Mena, d’Empresa i Ocupació.  

Govern de continuïtat

I entre les cares ja conegudes que segueixen al nou executiu hi ha la de Felip Puig, tot i que no ho fa com a conseller d’Interior sinó que a partir d’ara serà al capdavant d’Empresa i Ocupació. L’altra gran incògnita era el destí de Francesc Homs, que finalment ocuparà la conselleria de Presidència. Aquesta àrea també s’encarregarà de l’acció exterior del nou govern. També segueix Joana Ortega, que manté el pes de la Vicepresidència; Ferran Mascarell, a Cultura, i el democristià Josep Maria Pelegrí, a Agricultura. I els qui també han renovat la confiança del president de la Generalitat han estat els consellers que han encapçalat les polítiques d’austeritat en aquest últim mandat, com Andreu Mas-Colell a Economia, Irene Rigau a Ensenyament i Boi Ruiz a Salut.

Primera reunió del Consell Executiu

El govern acabat de formar s’ha reunit aquesta mateixa tarda. El primer decret aprovat ha estat la pròrroga dels pressupostos de 2012 per a l’any que ve fins que no s’aprovin els nous comptes. El renovat conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha avançat que continuaran les polítiques d’austeritat. Tot i això, el conseller ha apuntat que el pressupost de 2013 estarà condicionat per l’objectiu de dèficit que fixi el Govern espanyol per complir el mandat de la Unió Europa. Mas-Collell ha dit que el 0,7 % que de moment s’ha fixat és desmesurat, i que si no es flexibilitza, s’estarà atacant directament el moll de l’os de l’estat del benestar.

També s’ha aprovat un increment de l’impost sobre el patrimoni del 5%. Per a les rendes més elevades, aquest augment serà del 10%. S’ha modificat la xifra mínima per estar-ne exempt, dels 700.o00 euros actuals als 500.000 euros.